ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ συζητεί τη γερμανική πρόταση για Συρία

Το ΝΑΤΟ συζητεί τη γερμανική  πρόταση για Συρία

Η γερμανική πρόταση για ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία υπό την προστασία του ΟΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Αρκετά κράτη-μέλη της Συμμαχίας εμφανίζονταν επιφυλακτικά έναντι της γερμανικής πρότασης, καθώς Ρωσία και Τουρκία έχουν ήδη αναλάβει ντε φάκτο τον έλεγχο της βόρειας Συρίας με τα στρατεύματά τους που βρίσκονται εκεί, βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επέμεινε χθες ότι «είναι σημαντικό η διεθνής δράση για την επίλυση της (συριακής) κρίσης να μην περιοριστεί στην Τουρκία και στη Ρωσία».

Την πρόταση διατύπωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, εισηγούμενη να εγκατασταθούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε συγκρατημένα θετικός έναντι της γερμανικής ιδέας, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Χάτσισον την καλωσόρισε μεν, διευκρίνισε όμως ότι η χώρα της δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στην περιοχή. Αρνητική στάση κράτησε το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη διεθνούς παρέμβασης, μετά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι δεν έχει λεπτομερή γνώση του θέματος, αλλά ότι είναι γενικά θετικός, αν και επανέλαβε την απροθυμία της Ουάσιγκτον να συμβάλει με αποστολή στρατευμάτων. Ενόψει της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και τη Γαλλία αναφορικά με τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καυτηρίασε την αδυναμία του ΝΑΤΟ να αντιδράσει στην «τρελή», όπως τη χαρακτήρισε, εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η Ευρώπη να φέρεται ως ελάσσων εταίρος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.