Ρεπουμπλικανοί εμπόδισαν την επιτροπή

Ρεπουμπλικανοί εμπόδισαν την επιτροπή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επί αρκετές ώρες διεκόπη η έρευνα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, που πραγματοποιείται σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, όταν περίπου είκοσι Ρεπουμπλικανοί εισέβαλαν στην αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Σύμφωνα με τους New York Τimes, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ξεμείνει πλέον από ιδέες για τον τρόπο που θα παρεμποδίσουν την έρευνα και κάνουν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να επισκιάσουν τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως. Φωνάζοντας «Αφήστε μας να μπούμε μέσα!», τα μέλη της Βουλής έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και επέδραμαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η αρμόδια επιτροπή, με καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων.

Οι φωνές και η άρνησή τους να φύγουν προκάλεσαν την παρέμβαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης φύλαξης του σώματος. Παρότι η υπόθεση πλήττει αναμφίβολα το κύρος του Τραμπ, ταυτόχρονα αποτελεί ράπισμα και στο μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητο φαβορί, τον τέως αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο συγκέντρωσης χρημάτων, ο Μπάιντεν υπολείπεται τόσο του Μπέρνι Σάντερς όσο και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, των βασικότερων εσωκομματικών αντιπάλων του, αν και προηγείται σε αριθμό μεγάλων δωρητών, άνω των 500 δολαρίων. Σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές επιδόσεις του αναμένεται να διαδραματίσει το επόμενο ντιμπέιτ του Νοεμβρίου, στην Τζόρτζια, το οποίο θα έχει μια ιδιαιτερότητα: όλοι οι δημοσιογράφοι που θα ανακρίνουν τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών θα είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ρέιτσελ Μάντοου.

Το μεγάλο αστέρι του κόμματος, πάντως, η Αλεξάντρια Οκέιζιο Κορτές, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα λόγω ηλικίας. Δεν παύει όμως να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας με τη μαχητικότητά της, και προχθές το βράδυ κατάφερε να μετατρέψει μια βαρετή συνεδρίαση του Κογκρέσου σε συναρπαστικό τηλεοπτικό θέαμα. Αυτό συνέβη όταν κλήθηκε να ανακρίνει τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα χρηστών για να επηρεάσει τις εκλογές του 2016. Ο Ζούκερμπεργκ επέμενε να απαντάει αρνητικά στις ερωτήσεις της –αν γνώριζε τη δράση της συμβουλευτικής εταιρείας και πότε ενημερώθηκε σχετικά– αποσπώντας τα ειρωνικά σχόλια της Κορτές: «Δεν γνωρίζετε; Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφορά την εταιρεία σας και είχε καταστροφικές συνέπειες στις εκλογές του 2016. Και δεν γνωρίζετε;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή