Στηλιτεύει ο Εσπερ, επαινεί ο πρόεδρος

Στηλιτεύει ο Εσπερ, επαινεί ο πρόεδρος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης σε ευαίσθητα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής δεν παύει να εκπλήσσει εχθρούς και φίλους. Μία ημέρα μετά τους πανηγυρισμούς του προέδρου Τραμπ για τις εξελίξεις στη Συρία και την απόφασή του να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, επέκρινε την «αδικαιολόγητη» τουρκική εισβολή και δήλωσε ότι η Αγκυρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, συμπράττοντας με τη Mόσχα.

«Η Τουρκία μας έφερε μπροστά σε μια φρικτή κατάσταση με αυτή την αδικαιολόγητη εισβολή», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό Ιδρυμα Μάρσαλ. «Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, στρεφόμενος μάλλον προς την τροχιά της Ρωσίας παρά προς το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Ωστόσο, δεν πρόκειται να αρχίσουμε πόλεμο με ένα σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, έναν καλό σύμμαχο από την ένταξή του στη Συμμαχία, το 1952».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει νίκη της Αμερικής τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, προσπερνώντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι και το γεγονός ότι η κρίση ξέσπασε μετά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, υπό την πίεση μελών της κυβέρνησής του, συμφώνησε να παραμείνουν 200 έως 300 στρατιώτες των ΗΠΑ στην αμερικανική βάση της Αλ Ανφ, στη νότια Συρία, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία. Μια άλλη αμερικανική δύναμη θα παραμείνει στην ανατολική Συρία, κοντά στις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι Κούρδοι, δήλωσε ο Εσπερ.

Στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις υπό κουρδικό έλεγχο Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ότι ο τουρκικός στρατός θα τις «συντρίψει» αν δεν αποχωρήσουν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος από την «ασφαλή ζώνη», πλάτους 30 χλμ., όπως επιβάλλει η ρωσοτουρκική συμφωνία. Επιπλέον, καυτηρίασε τους ξένους ηγέτες που συναντώνται με διοικητές της SDF, αναγνωρίζοντάς τους ως πολιτικές προσωπικότητες, ενώ, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, είναι «τρομοκράτες».

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από την εν λόγω ζώνη και ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία άρχισε περιπολίες στην περιοχή. Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την παραμονή τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή