Δεκάδες νεκροί σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Δεκάδες νεκροί σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκότωθηκαν την Παρασκευή – ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους – στο Ιράκ, σε επανέναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές έχουν ένα μόνο σύνθημα, «Κάτω το καθεστώς των κλεφτών», σε μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα όπου οι ελλείψεις ηλεκτρικού και πόσιμου νερού είναι χρόνιες και, κυρίως, μια χώρα η οποία υπονομεύεται από τη διαφθορά.

Δεκάδες νεκροί σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ-1

Έντεκα διαδηλωτές σκοτώθηκαν το βράδυ καθώς επιχείρησαν να πυρπολήσουν την έδρα της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπαντρ, την κύρια ομάδα του ισχυρού παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασντ αλ Σαμπί στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Πριν από τον θάνατο των διαδηλωτών αυτών, σύμφωνα με επίσημες πηγές 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη και στο νότιο Ιράκ, όπου διαδηλωτές  επιτέθηκαν σε δεκάδες κυβερνητικά κτίρια και σε έδρες πολιτικών κομμάτων και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, η ανώτατη σιιτική αρχή στο Ιράκ, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές σε «αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί το «χάος» σε μια χώρα ήδη ευαίσθητη, όπως είπε, λόγω των «ξένων παρεμβάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή