Συρία: Ρώσοι σε σύνορα, Αμερικανοί σε πετρέλαια

Συρία: Ρώσοι σε σύνορα, Αμερικανοί σε πετρέλαια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στέλνουν ενισχύσεις για να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές και τους συμμάχους τους. Σκοπός των Αμερικανών στρατιωτών είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους», προσέθεσε. Την αποστολή ενισχύσεων στις συριακές πετρελαιοπηγές είχε προαναγγείλει την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε νέο κύμα επικρίσεων με ανάρτησή του στο Twitter, όπου αποκάλυψε ότι είχε συνομιλία για το θέμα με τον αρχηγό των κουρδικών δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντι, προσθέτοντας ότι «είναι ώρα να αρχίσουν οι Κούρδοι να μεταφέρονται προς την περιοχή των πετρελαίων».

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να καλεί τους Κούρδους σε μια μαζική έξοδο από τις περιοχές τους για να εγκατασταθούν στην έρημο, γύρω από μια μικρή πετρελαιοπηγή», σχολίασε ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 300 επιπλέον άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, προερχόμενοι από την Τσετσενία και συνοδευόμενοι από τεθωρακισμένα, έφθασαν στη Συρία για να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων βάσει της πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν. Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για «τα διαρκώς μεταβαλλόμενα σήματα από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της στη Συρία», τονίζοντας ότι η παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα είναι παράνομη.

Την αποδοκιμασία του για την επικείμενη επίσκεψη του Μαζλούμ Αμπντι στην Ουάσιγκτον εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Αγκυρα ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να τον συλλάβουν ως «τρομοκράτη». Ταυτόχρονα, ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου κατέθεσε μήνυση στο γαλλικό περιοδικό Le Point, το οποίο τον εμφάνιζε στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους να πραγματοποιεί εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων. Την κατηγορία αυτή στηρίζει, πάντως, ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία ο τουρκικός στρατός μεταφέρει υπό την απειλή της βίας πρόσφυγες στη βόρεια Συρία για να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή