Επιστροφή στην καθημερινή ζωή προτρέπει ο Μπους

Επιστροφή στην καθημερινή ζωή προτρέπει ο Μπους

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους κάνει έναν πρώτο απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων, καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις «νέες υποχρεώσεις» τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σε διάγγελμά του, που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) από τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, στην Ατλάντα, ο πρόεδρος Μπους σκόπευε να μιλήσει για το πόσο καλά ανταποκρίθηκε στην κρίση ο αμερικανικός λαός σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το πόσο άλλαξε η ζωή του.

Διπλό μήνυμα

Το διπλό μήνυμα του προέδρου προς τον αμερικανικό λαό, όπως έλεγε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ είναι να γίνει κατανοητό ότι «η απειλή παραμένει», αλλά ότι ο φοβισμένος αμερικανικός λαός «οφείλει να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, να στείλει τα παιδιά στο σχολείο, να πάει σε χορούς, στον κινηματογράφο, στα εστιατόρια». Ο πρόεδρος Μπους θα διαβεβαιώσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει τη βιοτρομοκρατία, καθώς και ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε μια πρόγευση των όσων σκόπευε να πει χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε την Τετάρτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην Ουάσιγκτον. «Είμαστε ένα πραγματικά υπέροχο έθνος, που ανταποκρίθηκε στην κρίση, με τέτοιο τρόπο, που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο εχθρός». «Είμαι υπερήφανος για την υπομονή και τη σταθερότητα του λαού μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς γιατί ο Μπιν Λάντεν δεν έχει συλληφθεί ακόμη, ο πρόεδρος Μπους απάντησε: «Είναι ένας αγώνας, που δεν θα κρατήσει μόνο για λίγο… Δεν είναι μια από εκείνες τις στιγμές της Kodak… είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας κι ένα διαφορετικό είδος πολέμου». Στόχος του κ. Μπους είναι να καταστήσει σαφές στον αμερικανικό λαό ότι πρέπει να επιδείξει υπομονή και παράλληλα να τον πείσει ότι υπάρχει πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, έλεγε χθες ο κ. Φλάισερ, επισημαίνοντας και την απόφαση του προέδρου να εξαγγείλει το νέο διάγγελμά του, εκτός Ουάσιγκτον, επιλέγοντας την Ατλάντα και την κυβερνητική υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών, όπου γίνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις για τα κρούσματα του άνθρακα.«Γνωρίζουμε ότι αργά αλλά σίγουρα οι Ταλιμπάν καταρρέουν. Η άμυνά τους καταρρέει. Ο λαός τους λιποτακτεί. Γνωρίζουμε ότι αν είσαι στην πρώτη γραμμή κι αν είσαι στρατιώτης των Ταλιμπάν, είναι πολύ πιθανόν να τραυματιστείς, επειδή είμαστε ανελέητοι στην επιδίωξη της αποστολής μας», είπε ο Μπους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιος έστειλε τις μολυσμένες με άνθρακα επιστολές, που μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει τέσσερις Αμερικανούς, ενώ άλλοι 13 νοσούν από το βακτήριο. «Ωστόσο, γνωρίζουμε αυτό ότι ανταποκριθήκαμε γρήγορα ότι οι άνθρωποι των υγειονομικών υπηρεσιών μας κάνουν θαυμάσια δουλειά και πιστεύω ότι σώσαμε πολλές ζωές».

Με τον Μπλερ

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Τόνι Μπλερ ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπους για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και συζήτησε μαζί του την εκστρατεία στο Αφγανιστάν. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι εργάζονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή αλλά ότι το δίκτυο της «Αλ Κάιντα» θα εξαρθρωθεί είτε επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή είτε όχι. Ο πρόεδρος Μπους δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη συνεργασία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στο πρόσωπό του βλέπει τον «καλύτερο φίλο των ΗΠΑ», αλλά και ότι ο Μπλερ είναι αυτός με τον οποίο προτιμά να συνδιαλέγεται. Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε χθες, στον Λευκό Οίκο, πριν από την αναχώρησή του για την Ατλάντα, με τον πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο της Βραζιλίας, καθώς και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται εντονότατες πιέσεις για την πάταξη των ισλαμιστών μαχητών, που δρουν στα σύνορα της χώρας με την Αργεντινή και την Παραγουάη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συχνά-πυκνά επισημάνει η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε νέο άνδρο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αν και παραδέχθηκαν τις συναντήσεις τους με τον Ιρακινό ανώτατο αξιωματικό, ανέφεραν ότι τα στοιχεία που προσέφερε δεν προκάλεσαν έκπληξη, ενώ είπαν πως δεν πιστεύουν ότι η άτρακτος του αεροσκάφους στο στρατόπεδο αποδεικνύει τη συμμετοχή του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή