Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγο καιρό, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Samsung, στην κυριολεξία πανηγύριζαν για τον αριθμό των «μεγκαπίξελ» που κατάφερναν να στριμώξουν στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε να κάνουν ευκρινέστερες τις φωτογραφίες. Σήμερα όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων μετέβαλλαν το ενδιαφέρον τους προς τους αλγορίθμους, την τεχνητή νοημοσύνη και τους ειδικούς αισθητήρες που συνεργάζονται προκειμένου να κάνουν τις φωτογραφίες μας ακόμα πιο εντυπωσιακές. Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; Οτι τα κινητά μας «καταβάλλουν» μεγάλη προσπάθεια για να εξωραΐσουν τις φωτογραφίες μας, με την ελάχιστη δυνατή ανάμειξη του χρήστη.

Την Τρίτη, η Google παρουσίασε τις τελευταίες της προσπάθειες να καταστήσει ακόμα πιο έξυπνες τις φωτογραφικές μηχανές των έξυπνων κινητών της. Αποκάλυψε το Pixel 4 και Pixel 4XL, δύο καινούργιες εκδοχές του δημοφιλούς της κινητού τηλεφώνου, το οποίο κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές διαστάσεις οθόνης. Αν και οι συσκευές περιλαμβάνουν και νέα χαρακτηριστικά (hardware), όπως έναν παραπάνω φωτογραφικό φακό και έναν υπέρυθρο σαρωτή προσώπου για το ξεκλείδωμα της συσκευής, η Google επέλεξε να προβάλει, κυρίως, τη χρήση της λεγόμενης «υπολογιστικής φωτογραφίας» που αυτομάτως επεξεργάζεται τις λήψεις ώστε να αποκτήσουν πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Μεταξύ των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του Pixel 4, παραδείγματος χάρη, είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού και των αστεριών. Προσθέτοντας έναν παραπάνω φακό, η Google ενίσχυσε ένα χαρακτηριστικό του λογισμικού, το Super Res Zoom, που επιτρέπει στους χρήστες να ζουμάρουν εικόνες, χωρίς, ωστόσο, να απολέσουν πολλές λεπτομέρειες. 

Νυχτερινή όραση

Πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός εισήγαγε τη Night Vision (Νυχτερινή όραση), που κάνει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, να εμφανίζονται σαν να τραβήχτηκαν, χωρίς φλας, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σήμερα, με το Pixel 4, η Google εφαρμόζει μία παρόμοια τεχνική για τις φωτογραφίες του έναστρου νυχτερινού ουρανού. Στις αστρονομικές φωτογραφίες, η κάμερα αναγνωρίζει πότε ο ουρανός είναι εξαιρετικά σκοτεινός και λαμβάνει διαδοχικά μία σειρά φωτογραφιών, με πολύ μακριά έκθεση, προκειμένου να αιχμαλωτίσει περισσότερο φως. Ετσι, τώρα η φωτογραφική μηχανή του κινητού μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν οι μεγάλες και ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές με τους τεράστιους φακούς.

Aλλά και η Apple, τον περασμένο μήνα κατέδειξε τη σημασία της «υπολογιστικής φωτογραφίας» κατά την παρουσίαση των τριών νέων μοντέλων iPhone. Eνα χαρακτηριστικό τους, το Deep Fusion, το οποίο μένει ακόμα να κυκλοφορήσει, θα επεξεργάζεται τις φωτογραφίες με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Σίγουρα, η υπολογιστική φωτογραφία είναι ένας τομέας έρευνας της επιστήμης των υπολογιστών. Ο δρ Νιγκ, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, που διδάσκει το γνωσιακό αντικείμενο, επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι φοιτητές του ερευνούν νέες τεχνικές, όπως είναι η εφαρμογή των χαρακτηριστικών πορτρέτου σε βίντεο. Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι μαγνητοσκοπούνται τη στιγμή που συζητούν, και αυτός που τραβάει το βίντεο θέλει η φωτογραφική του μηχανή να εστιάζει σε αυτόν που μιλάει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μία κοινή βιντεοκάμερα δεν γνωρίζει πώς ακριβώς να το επιτύχει αυτό, αφού δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ωστόσο, στην υπολογιστική φωτογραφία, μία κάμερα μπορεί να καταγράψει ολόκληρο το βίντεο, να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να καθορίσει ποιος άνθρωπος μιλάει και να εφαρμόσει την αυτόματη εστίαση, ακόμα και όταν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Το βίντεο που τελικά θα παρακολουθήσει ο θεατής θα μεταβάλει την αυτόματη εστίασή του ανάμεσα στους δύο συνομιλητές, καθώς αυτοί θα λαμβάνουν διαδοχικά τον λόγο. «Ολα αυτά είναι παραδείγματα των εξαιρετικών δυνατοτήτων που είναι εντελώς καινούργιες και γεννιούνται μέσα από την έρευνα, η οποία μπορεί να μεταβάλει εντελώς τις αντιλήψεις σχετικά με το τι είναι εφικτό». Mία απλή εφαρμογή της υπολογιστικής φωτογραφίας είναι η δυνατότητα λήψης ψηφιακών πανοραμικών φωτογραφιών. 

Τα πορτρέτα

Tι, άραγε, μπορούμε να περιμένουμε από την εφαρμογή της υπολογιστικής φωτογραφίας στα κινητά τηλέφωνα, εκτός από ομορφότερα «κλικ» του ουράνιου κόσμου; Πριν από δύο χρόνια, το Pixel 2 κατάφερε να φωτογραφίζει πορτρέτα με έναν μόνο φακό. Η μέθοδος βασιζόταν κυρίως στη μηχανική εκμάθηση. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανέλυαν εκατομμύρια φωτογραφίες προκειμένου να αναγνωρίσουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια το Pixel προέβλεπε ποια σημεία της φωτογραφίας έπρεπε να παραμείνουν ευκρινή και ποια θα μπορούσαν να θαμπώσουν, δημιουργώντας το τέλειο πορτρέτο. Σήμερα η Google ισχυρίζεται ότι βελτίωσε την ικανότητα λήψης πορτρέτων στο Pixel 4. Ενας δεύτερος φακός επιτρέπει στην κάμερα να αιχμαλωτίσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βάθος πεδίου, καθιστώντας εφικτή τη φωτογράφιση πορτρέτων ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, η κάμερά του ενισχύει το Super Res Zoom, και το καθιστά ακριβώς όμοιο με έναν φακό ζουμ σε μία συμβατική φωτογραφική μηχανή. Ετσι η κάμερα εκμεταλλεύεται, τόσο το λογισμικό όσο και τον οπτικό φακό, και μπορεί να ζουμάρει πολύ κοντά χωρίς να χάσει τις λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή