Βέλγιο: Αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση Πουτζντεμόν

Βέλγιο: Αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση Πουτζντεμόν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα πως δικαστήριο των Βρυξελλών ανέβαλε για τις 16 Δεκεμβρίου την ακροαματική διαδικασία που επρόκειτο να διεξαχθεί για το ένταλμα από την Ισπανία που ζητεί την έκδοσή του.

Ο Πουτζντεμόν αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια της Καταλωνίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο του 2017, όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας, και από τότε ζει στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Ισπανία, η οποία έχει αποτύχει ως τώρα να εξασφαλίσει την έκδοση του Πουτζντεμόν, ανανέωσε την προσπάθεια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αυτόν τον μήνα να καταδικάσει άλλους εννέα αυτονομιστές ηγέτες σε ποινές κάθειρξης έως 13 ετών για τον ρόλο τους στα γεγονότα του 2017.

Η ασκούσα χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή της δεν κατανοεί πώς το Βέλγιο θα μπορούσε να αποφασίσει να μην παραδώσει τον Πουτζντεμόν.

«Οπως το βλέπουμε, δεν είναι πρέπον για ένα δημοκρατικό κράτος να αρνηθεί [αυτό το αίτημα έκδοσης] μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Onda Cero.

Δικηγόρος του Πουτζντεμόν, ο Σιμόν Μπεκάρτ, δήλωσε πως τα νομικά επιχειρήματα παραμένουν ως είχαν μετά την προσπάθεια για ανεξαρτησία το 2017, όταν η Ισπανία είχε εκδώσει το προηγούμενο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν, το οποίο είχε απορριφθεί από το Βέλγιο. «Θα επικαλεστούμε ασφαλώς ασυλία», δήλωσε ο Μπεκάρτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή