Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Λιβάνου στον απήχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Λιβάνου στον απήχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν ως απάντηση στις διαδηλώσεις, λέγοντας πως έφθασε «σε αδιέξοδο».

Ανευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλον τον Λίβανο.

Ο Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να προστατεύσουν τη δημόσια ειρήνη.

Νωρίτερα, μια ομάδα υποστηρικτών των σιιτικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Άμαλ επιτέθηκε και κατέστρεψε έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού, καθώς ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι εμφανίζεται έτοιμος να παραιτηθεί.

Στο κέντρο της Βηρυτού, μαυροντυμένοι άνδρες κραδαίνοντας ραβδιά και σωλήνες κατέστρεψαν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές δρόμοι πρέπει να ξανανοίξουν και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από τους ξένους εχθρούς της οργάνωσης και εφαρμόζουν τη δική τους ατζέντα.

Καπνός υψωνόταν από ορισμένα αντίσκηνα που πυρπολήθηκαν. Νωρίτερα, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Άμαλ επέδραμαν στην περιοχή, στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σιίτης, Σιίτης» αναφερόμενοι στους εαυτούς τους και βρίζοντας τους διαδηλωτές.

«Με το αίμα μας και τις ζωές μας προσφέρουμε τους εαυτούς μας θυσία για σένα, Ναμπίχ», φώναζαν αναφερόμενοι στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του Κινήματος Άμαλ. «Ακολουθούμε το κάλεσμά σου, ακολουθούμε το κάλεσμά σου, Νασράλα», πρόσθεσαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να σταματήσουν την επίθεση, κατά την οποία οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με ραβδιά και καλούσαν σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τελικά έγινε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου έχουν παραλύσει τον Λίβανο σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής κρίσης — οι τράπεζες είναι κλειστές σήμερα για δέκατη ημέρα, όπως και τα σχολεία και οι επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή