Προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση

Προετοιμάζουν μεγάλη επίθεση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη επίθεση, καθοριστικής σημασίας για την κατάληψη της πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ προετοίμαζαν χθες οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, επισπεύδοντας την πολεμική δράση εν όψει του επικείμενου χειμώνα και τον αποκλεισμό με χιόνια διόδων στρατηγικής σημασίας. Μολονότι στην Ουάσιγκτον ο υπαρχηγός του μικτού γενικού επιτελείου στρατηγός Πέισι και η εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήριζαν την κατάσταση στο βόρειο μέτωπο «ρευστή», τις πληροφορίες περί επικείμενης επίθεσης επιβεβαιώνουν ώς ένα βαθμό οι σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν αμερικανικά Β-52 εναντίον μαχητών της ομάδας Χαρακάτ Τζιχάν ι Ισλαμί, που υπερασπίζονται την στρατηγικής σημασίας πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλκ.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν διέψευσαν μεν ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας απέχουν μόνον επτά χιλιόμετρα από το Μαζάρ, κάνοντας λόγο για 25 χλμ., παραδέχτηκαν όμως ότι τουλάχιστον 85 μαχητές τους σκοτώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας αεροπορικής επιδρομής. Διέψευσαν επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το Κεσεντέχ, το Σολγκάρ και το Ακ Κιουπάκ και ισχυρίστηκαν ότι η Βόρεια Συμμαχία κυριαρχεί μόνο στην περιοχή Ζαράι. Χθες, όμως, η αντιπολίτευση επιβεβαίωσε την κατάληψη της περιοχής Σαγιάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η Βόρεια Συμμαχία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε χαρακώματα Τσίσμα ε Σίφα, 22 χλμ. από το Μαζάρ και από τη θέση αυτή ετοιμάζεται για τη μάχη, που όλοι προβλέπουν ιδιαίτερα αιματηρή. Ισως το γεγονός ότι οι μαχητές της Συμμαχίας αντιμετωπίζουν τεθωρακισμένα και βαρέα όπλα έφιπποι, να προκαλεί σκεπτικισμό στον στρατηγό Πέισι, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι παρά τη ρευστότητα της κατάστασης, η αντιπολίτευση έχει σημειώσει προόδους, δεδομένου ότι πρόσφατα απείχε 70 χιλιόμετρα από το Μαζάρ, άλλοτε φέουδο του στρατηγού Ντοστούμ, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν το 1998. Η σφαγή που επακολούθησε ήταν από τις χειρότερες στον εικοσαετή πόλεμο του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την οργάνωση «Human Rights Watch».

Πακιστανικές πηγές επέμεναν χθες ότι οι Ταλιμπάν είναι πάντα σε θέση να υπερασπιστούν το Μαζάρ και ισχυρίστηκαν ότι 1.500 μαχητές και 25 φορτηγά με πολεμοφόδια και τρόφιμα πέρασαν τα σύνορα της βορειοδυτικής επαρχίας με προορισμό θέσεις των Ταλιμπάν.

Αυτοί αριθμούν 40.000 έως 50.000 μαχητές σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ, ο οποίος χθες ενημέρωσε το Καπιτώλιο για την πορεία του πολέμου, ενώ το Πεντάγωνο για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε αριθμό νεκρών αμάχων και παρουσίασε βίντεο με σκηνές από βομβαρδισμοό, που προκάλεσε κατά λάθος τον θάνατο ενός αμάχου.

Κλειστά τα σύνορα

Πάντα στο μέτωπο του Βορά, τα μήκους 60 χλμ σύνορα του Ουζμπεκιστάν παράμενουν ερμητικά κλειστά, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που θέλουν να φτάσουν στις θέσεις της Βόρειας Συμμαχίας να πρέπει να διέλθουν από τις γραμμές των Ταλιμπάν, πράγμα περίπου ακατόρθωτο.

Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί στο Τατζικιστάν ανέφεραν χθες σφοδρότατους βομβαρδισμούς για όδγοη φορά στην παραμεθόρια αφγανική περιοχή Πιαντζ, διαβεβαιώνοντας όμως τους δημοσιογράφους ότι τα σύνορα είναι απολύτως ασφαλή. Τέλος, χθες, ο Τατζίκος πρόεδρος Ραχμόνοφ παραχώρησε επισήμως τρία αεροδρόμια στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η υποδομή τους, που χρονολογείται από τη σοβιετική περίοδο, δεν είναι από τις καλύτερες.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και στα βόρεια της Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν μεταξύ των τελευταίων εξελίξεων ανέφεραν τη σύλληψη 15 αντικαθεστωτικών, η τύχη των οποίων θα κριθεί βάσει του ισλαμικού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή