Τσαβούσοβλου: Οι Κούρδοι που θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας θα «εξοντωθούν»

Τσαβούσοβλου: Οι Κούρδοι που θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας θα «εξοντωθούν»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα εξοντώσει τυχόν μέλη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, Μονάδες Προστασίας του Λαού, που θα παραμείνουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία μετά την παρέλευση της διορίας των 150 ωρών που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα ότι οι μαχητές των YPG αποχώρησαν από τη μεθοριακή ζώνη.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν στη Γενεύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία πιστεύει τους Ρώσους εταίρους της όταν λένε ότι οι YPG έχουν φύγει από τα σύνορα. Πρόσθεσε όμως, ότι «δεν μπορεί να εμπιστευτεί τρομοκράτες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε, επίσης, ότι τα συριακά εδάφη που ελέγχονται από τρίτα μέρη μπορεί να επιστραφούν στη Δαμασκό, αφού εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή στη χώρα.

«Όταν έρθει η ώρα που το συριακό καθεστώς, στο τέλος αυτής της πολιτικής διαδικασίας, θα είναι ικανό να προστατεύσει τα εδάφη της χώρας, να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση από αυτά, νομίζω ότι όλα τα εδάφη θα επιστραφούν στη Συρία. Πρόκειται για έδαφος της Συρίας και είμαστε δεσμευμένοι στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας», είπε.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που πρόκειται να ξεκινήσουν την Τετάρτη, είπε ότι η έναρξη των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα της Συρίας συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε εξάλλου γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση, καθώς και αναγνωριστικές πτήσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, στη ζώνη όπου θα γίνονται οι κοινές περιπολίες των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή