Πρόωρες εκλογές για το Brexit

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι τρίτες από το 2015, θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου, με τους πολίτες να καλούνται όχι μόνο να επιλέξουν πρωθυπουργό, αλλά και να δώσουν τελεσίδικη λύση στο δράμα του Brexit. Την απόφαση έλαβε χθες το βράδυ η Βουλή των Κοινοτήτων με ευρεία πλειοψηφία (438 ψήφοι υπέρ έναντι μόνο 20 κατά), αφού προηγουμένως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σήκωσε το γάντι που του είχε ρίξει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η αδυναμία της παρούσας Βουλής να δώσει λύση στο ακανθώδες ζήτημα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση οδήγησε τελικά τις πολιτικές δυνάμεις στη διέξοδο της κάλπης, με βασικό δίλημμα την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, όπως ζητούν οι Συντηρητικοί, ή την επαναδιαπραγμάτευση και διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί μιας νέας συμφωνίας, όπως ζητούν οι Εργατικοί.

«Η έξοδος χωρίς συμφωνία έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ως εκ τούτου οι Εργατικοί υποστηρίζουν την προσφυγή στις κάλπες», ανακοίνωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αφότου οι Βρυξέλλες έδωσαν τρίμηνη παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης και η κυβέρνηση των Συντηρητικών απέσυρε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επιδίωκε την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης.  Είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα οδεύσουν προς τις κάλπες μήνα Δεκέμβριο. Αψηφώντας τις συνήθεις αντιρρήσεις για την ακαταλληλότητα του Δεκεμβρίου λόγω ψύχους, σκότους και εορταστικού κλίματος, ο βρετανικός πολιτικός κόσμος οδηγήθηκε σε μια λύση ανάγκης, για την υπέρβαση της παράλυσης που έχει προκαλέσει στη χώρα το Brexit. 

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αν και αντίστοιχο ήταν το προβάδισμα του κόμματος όταν η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, προκήρυξε πρόωρες εκλογές το 2017, στις οποίες η επικράτησή της έναντι των Εργατικών υπήρξε εξαιρετικά οριακή. «Ξεκινάμε την πιο ριζοσπαστική και φιλόδοξη καμπάνια πραγματικής αλλαγής που έχει δει η χώρα μας», είπε χθες ο Κόρμπιν. «Εχουμε μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά, να φτιάξουμε μια χώρα για τους πολλούς, όχι για τους λίγους».

Για τον Τζόνσον, οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να παραμερίσει την κεντρώα πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, πολλά στελέχη της οποίας έχει ήδη διαγράψει. «Φοβάμαι ότι οι ακτιβιστές της εκστρατείας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., που έχουν αρπάξει τον έλεγχο της Ντάουνινγκ Στριτ και ώς ένα βαθμό των κεντρικών γραφείων του Συντηρητικού Κόμματος, θέλουν τις εκλογές για να αλλάξουν τη μορφή του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή», είπε ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Το αν θα το πετύχουν είναι ένα ανοικτό στοίχημα.

«Πρόκειται πιθανότατα για τις πλέον απρόβλεπτες εκλογές που θα έχουμε ζήσει ποτέ», σχολίασε ο διευθυντής του ινστιτούτου UK in a Changing Europe, Αναντ Μένον. Από τις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας μετατέθηκε επισήμως από τις 31 Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου και προειδοποίησε ότι ίσως αυτή η δεύτερη παράταση να είναι η τελευταία. «Παρακαλούμε, αξιοποιήστε τη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή