Στόχος του Στρος Καν τώρα η πρωθυπουργία

Στόχος του Στρος Καν τώρα η πρωθυπουργία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από δύο χρόνια, ετοιμάζεται πλέον να επανέλθει στην ενεργό πολιτική, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που τον αθωώνει από κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Στρος Καν, θεωρούμενος ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς Γάλλους πολιτικούς και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από τον υπουργικό του θώκο, ώστε να «καθαρίσει» το όνομά του από κατηγορίες διαφθοράς. Η εισαγγελία του Παρισιού τον είχε κατηγορήσει για μεταχρονολόγηση δημοσίων εγγράφων σχετικά με τις αμοιβές δικηγόρου του σε αγοραπωλησία ακινήτου ιδιοκτησίας του Ταμείου Αρωγής Γάλλων Φοιτητών (MNEF). Ο πρώην υπουργός ομολόγησε ότι μεταχρονολόγησε τα έγγραφα, αρνούμενος, όμως, ότι διέπραξε έγκλημα.

Το δικαστήριο αθώωσε προχθές τον Στρος Καν και τους συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση MNEF. Δύο προηγούμενες προσπάθειες παραπομπής του Στρος Καν με κατηγορίες διαφθοράς απέτυχαν και αυτές, ωθώντας το γαλλικό Τύπο να αμφισβητεί τα κίνητρα των δικαστικών λειτουργών στον αγώνα τους κατά του πρώην υπουργού και συνεργάτη του Φρανσουά Μιτεράν.

Ο Στρος Καν θεωρείται στενός πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ζοσπέν, ενώ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία του Ζοσπέν για την προεδρία της χώρας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα είναι ο σημαντικότερος υποψήφιος της Δεξιάς, ενώ βουλευτικές εκλογές θα ακολουθήσουν λίγο μετά τις προεδρικές.

Ο Σιράκ και ο Ζοσπέν βρίσκονται εναγκαλισμένοι σε άβολη πολιτική συγκατοίκηση, μετά την απρόσμενη εκλογική επιτυχία των Σοσιαλιστών στις βουλευτικές εκλογές του 1997, με σημαντική βοήθεια από τον Στρος Καν. «Σήμερα, θα ήταν χρήσιμο, ίσως και απαραίτητο, να έχουμε τον Ντομινίκ Στρος Καν στο πλευρό μας, κατά τη διάρκεια του αποφασιστικού αγώνα μας. Οταν διαθέτεις ένα τόσο σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο Ντομινίκ για το κόμμα μας, δεν μπορείς να μην το αξιοποιείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ.

Ως κεντροδεξιός πολιτικός με μεγάλη αποδοχή από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και ικανός να συγκινήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, ο Στρος Καν λειτουργεί συμπληρωματικά στον «ξύλινο» Ζοσπέν, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης του εκλογικού σώματος χάρη στην ειλικρίνειά του, αλλά βρέθηκε φέτος σε δύσκολη θέση εξαιτίας αποκαλύψεων για το τροτσκιστικό του παρελθόν. Ακόμη και εάν δεν γίνει πρωθυπουργός, ο Ντομινίκ Στρος Καν θεωρείται ένας από τους ικανότερους Γάλλους πολιτικούς, κατάλληλος για να αναλάβει στους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή