ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από την επίθεση κατά του αλ Μπαγκντάντι

epithesisal

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πεντάγωνο τις πρώτες εικόνες από την επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti0

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti1

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, Κένεθ Φρανκ Μακένζι, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους δίνοντας και περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση. 

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti2

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti3

Οι αποχαρακτηρισμένες ασπρόμαυρες εικόνες από την επιδρομή του Σαββάτου δείχνουν τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να περικυκλώνουν το κρησφύγετό του ενώ αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται σε αντάρτες που βρίσκονται τριγύρω. 

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti4

Το πιο δραματικό πλάνο καταγράφει μία στήλη μαύρου καπνού να ανυψώνεται από το έδαφος κι αφού οι αμερικανικές βόμβες είχαν ισοπεδώσει του κρησφύγετο του Μπαγκντάντι.

«Μοιάζει πολύ να είναι ένας χώρος στάθμευσης με μεγάλες λακκούβες», δήλωσε ο Μακένζι επισημαίνοντας ότι η ιδέα της ισοπέδωσης του κρησφύγετου του Μπαγκντάντι υλοποιήθηκε «τουλάχιστον για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο σημείο που θα τον θυμίζει κατά οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για ένα τμήμα του εδάφους», είπε ο στρατηγός.

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti5

ipa-to-pentagono-edose-sti-dimosiotita-tis-protes-eikones-apo-tin-epithesi-kata-toy-al-mpagkntanti6

Στα βίντεο διακρίνονται μαχητές του ISIS, από δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντινές όμως μεταξύ τους,  να πυροβολούν κατά αμερικανικού αεροσκάφους που συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσης του   Μπαγκντάντι.

Ο στρατηγός Κένεθ Φρανκ Μακένζι αποκάλυψε, ακόμη, ότι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν, ενώ τα παιδιά που έπεσαν νεκρά ήταν δύο και όχι τρία όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά και ήταν κατά πάσα πιθανότητα κάτω των 12 ετών.

Περιέγραψε τον αλ Μπαγκντάντι ως απομονωμένο στο κρησφύγετό του που απείχε μόλις 6,5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Τόνισε επίσης ότι μαχητές από άλλες οργανώσεις δεν γνώριζαν κατά πάσα πιθανότητα ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους βρισκόταν εκεί. Ο Μακένζι είπε ακόμη ότι ήταν απίθανο ο αλ Μπαγκντάντι να έκανε χρήση του Διαδικτύου ή να είχε οποιαδήποτε επικοινωνία ψηφιακής μορφής με τον έξω κόσμο. 

«Νομίζω πως ο ίδιος χρησιμοποιούσε ένα σύστημα αγγελιοφόρων που του επέτρεπε να βάλει κάτι σε μία δισκέτα ή σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο και να έχει κάποιον που θα το μεταφέρει με την φυσική του παρουσία, κάπου αλλού», εξήγησε ο Μακένζι.

Είπε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να προβεί σε αντίποινα μέσω μιας επίθεσης.

«Υποψιαζόμαστε ότι θα επιχειρηθεί κάποιου είδους εκδικητική επίθεση. Και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε.  

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες στιγμές του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους δεν επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του, ότι δηλαδή ο αλ Μπαγκντάντι έκλαιγε και ούρλιαζε.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σύρθηκε σε μία τρύπα με δύο μικρά παιδιά και ανατινάχθηκε. Επομένως μπορείτε να συμπεράνετε από αυτή την ενέργεια τι είδους άτομο ήταν», τόνισε ο Μακένζι.