Ανησυχεί το Ιράν για τις ταραχές σε Ιράκ και Λίβανο

Ανησυχεί το Ιράν για τις ταραχές σε Ιράκ και Λίβανο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση εναντίον των Αμερικανών και των περιφερειακών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορώντας τους ότι «σπέρνουν το χάος», υποδαυλίζοντας τις εν εξελίξει ταραχές στον Λίβανο και στο Ιράκ. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας, ο Χαμενεΐ κάλεσε τη Βαγδάτη και τη Βηρυτό να δώσουν έμφαση στην εθνική ασφάλεια και στον σεβασμό του νόμου, αν και αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών στις δύο αραβικές χώρες είναι «δίκαια».

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, είχε εκφράσει τη «βαθιά λύπη» της Τεχεράνης για τους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ. Αν και τα παράλληλα κύματα ταραχών στον Λίβανο και στο Ιράκ πυροδοτήθηκαν από τη λαϊκή αγανάκτηση για το κόστος ζωής και την πολιτική διαφθορά, η Τεχεράνη ανησυχεί για το ενδεχόμενο να σαρωθούν οι ασταθείς κυβερνητικές συμμαχίες των δύο χωρών, στις οποίες η ίδια ασκεί σοβαρή επιρροή. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Κασίμ Σολεϊμανί, ταξίδεψε στη Βαγδάτη αμέσως μετά την εκδήλωση των πρόσφατων ταραχών και συνέστησε στην ιρακινή κυβέρνηση να κρατήσει αποφασιστική στάση.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι ημέρες του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί στην εξουσία δείχνουν μετρημένες. Χθες, το κόμμα του Χάντι αλ Αμίρι, που στηρίζεται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, και το σιιτικό μπλοκ του Μοκτάντα αλ Σαντρ, το μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Στον Λίβανο, η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι, διαγράφεται ομιχλώδης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν του ζήτησε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ εθεωρείτο πιθανό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αποτελούμενη κυρίως από τεχνοκράτες και απαλλαγμένη από πολιτικούς που βρίσκονται στο κέντρο των επικρίσεων από την πλευρά των διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή