Οργή Ερντογάν κατά του Κογκρέσου

Οργή Ερντογάν κατά του Κογκρέσου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη υπήρξε η αντίδραση της Αγκυρας στις αποφάσεις της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη στρατιωτική εισβολή της εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. «Μας θλίβει το γεγονός ότι μια συκοφαντία εναντίον της χώρας μας υιοθετείται από ένα εθνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), για να προσθέσει: «Θεωρούμε αυτή την κατηγορία τη μεγαλύτερη προσβολή απέναντι στο έθνος μας».

Ενδεικτικό της ενόχλησης της Αγκυρας ήταν το γεγονός ότι ο Ερντογάν άφησε ανοικτό να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα ανοικτό ερώτημα».

Με την υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και με ψήφους 405 υπέρ έναντι μόλις 11 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που αναγνωρίζει ως γενοκτονία την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ 1915 και 1923.

Στη συνέχεια, η Βουλή ενέκρινε, με 403 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά, δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει απαγόρευση στις περισσότερες πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και περιορίζει τη δυνατότητά τους να επισκέπτονται τη χώρα.

Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν ράπισμα και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως στην τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων, αποσύροντας τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα λάβει απαντητικά μέτρα έναντι των δύο αποφάσεων της αμερικανικής Βουλής, προσέθεσε δε ότι η Αγκυρα δεν θα εκδίδει στο εξής στις ΗΠΑ καταζητούμενους από τις αμερικανικές Αρχές, εάν οι Αμερικανοί δεν εκδώσουν στην Τουρκία τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το μέλλον των δύο νομοσχεδίων που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή παρέμενε μέχρι χθες αβέβαιο, καθώς η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, δεν είχε ορίσει ημερομηνία για να τα συζητήσει και να τα επικυρώσει. Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ για να διαμαρτυρηθεί, τονίζοντας ότι παρόμοιες αποφάσεις «είναι ασύμβατες με το πνεύμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Σε ό,τι αφορά το συριακό μέτωπο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έχει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG δεν έχει αποσυρθεί πλήρως από τη ζώνη ασφαλείας, πλάτους 30 χλμ., όπως προέβλεπε η ρωσοτουρκική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Γνωστοποίησε δε ότι αύριο, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος 7 χλμ. από τα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή