Υπέρ ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους τάσσεται ο Σ. Πέρες

Υπέρ ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους τάσσεται ο Σ. Πέρες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχωρίζοντας για πολλοστή φορά τη θέση του από εκείνην του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ επιθυμεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού, οι οποίες έγιναν στη Σουηδία κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κυβερνώντος δημοκρατικού κόμματος, συμπίπτουν με τις δηλώσεις σημαίνοντος στελέχους της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και συμβούλου του Γιασέρ Αραφάτ, ότι είναι καιρός πια να επαναληφθούν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες.

«Εύχομαι για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Σιμόν Πέρες, για να συμπληρώσει κατόπιν ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προκειμένου οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν τη δική τους οικονομία και ανεξαρτησία και να καταστεί δυνατό να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους.

Κατάπαυση του πυρός

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κατά τον Πέρες, εντάσσεται και η βήμα-βήμα κατάπαυση πυρός σε μια μετά την άλλη τις πόλεις και τα χωριά, η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα. Ο αραβικός και ο ισραηλινός Τύπος αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες ότι ο Αραφάτ σχεδιάζει να προχωρήσει σε μονομερή ανακοίνωση του παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αύριο στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας πληροφορίας, διευκρινίζοντας ότι ο Αραφάτ το πιθανότερο είναι να ζητήσει διεθνή προστασία παράλληλα με την επανάληψη του αιτήματός του για εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ικανός να νικήσει τους Ταλιμπάν, χωρίς ξένη βοήθεια, είναι, όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Σεζέρ στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν και ο πρόεδρος της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης Ραμπανί, που απέφυγε να αναφερθεί στην τουρκική συμμετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή