Καθοριστική σύνοδος για το παγκόσμιο εμπόριο

Καθοριστική σύνοδος για το παγκόσμιο εμπόριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την έναρξη ενός νέου γύρου για την περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, στην Ντόχα του Κατάρ, η διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ωστόσο, η επιτυχία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη. Αντίθετα, οι διαφωνίες ανάμεσα στα 142 μέλη του διεθνούς οργανισμού είναι ιδιαίτερα έντονες, αφού αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, διστάζουν να εμπλακούν σε έναν νέο γύρο απελευθέρωσης του εμπορίου καθώς ισχυρίζονται ότι έχουν δει πολύ λίγα οφέλη από τους προηγούμενους. Κρίσιμα ζητήματα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, οι πατέντες των φαρμάκων και τα μέτρα αντιντάμπινγκ. Ενδεχόμενος «γύρος του Κατάρ» θα είναι ο όγδοος από το 1947 ανάμεσα στα μέλη του ΠΟΕ και του προκατόχου του οργανισμού, της GATT (Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου).

Η Κίνα

Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την Ντόχα τα μέλη του ΠΟΕ θα γίνουν 145 με την έγκριση της ένταξης της Κίνας, της Ταϊβάν και της μικρής νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, Βανουάτου. Το Βανουάτου, ένα σύμπλεγμα 80 νησιών, έχει μόλις 160.000 κατοίκους και μέχρι την ανεξαρτησία του, το 1980, βρισκόταν υπό γαλλοβρετανική κηδεμονία με την επωνυμία Νέες Εβρίδες.

Η ένταξη της Κίνας έρχεται ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις με τα μέλη του οργανισμού και ιδίως με τις ΗΠΑ που απαιτούσαν μεγάλες αλλαγές στην εμπορική συμπεριφορά του Πεκίνου, προκειμένου να το δεχτούν στον ΠΟΕ. Η δυσκολία ένταξης της Κίνας ήταν και η αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Ταϊβάν καθώς το Πεκίνο, που δεν αναγνωρίζει την αποσκιρτημένη νήσο, δεν δεχόταν επ’ ουδενί λόγω να προηγηθεί εκείνη.

Οι υπουργοί του ΠΟΕ θα ψηφίσουν αύριο για την ένταξη της Κίνας και θα υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια τα κινεζικά νομοθετικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία και συνεπώς η τυπική ένταξη αναμένεται να γίνει ένα μήνα αργότερα.

Ωστόσο, οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας ήδη ανησυχούν ότι το Πεκίνο δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να κερδίσει τη θέση στον ΠΟΕ. Βεβαίως, ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι η ένταξη θα αποτελέσει τεράστια αλλαγή για μια οικονομία που ήταν ελάχιστα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι μόλις πριν από είκοσι χρόνια.

Η Ταϊβάν ευελπιστεί πως θα αυξηθεί το εμπόριο με την Κίνα, ωστόσο το Πεκίνο φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να περιορίζει τις προσδοκίες ότι η ένταξη στον ΠΟΕ θα επιτρέψει το απευθείας εμπόριο, τις μεταφορές και την ταχυδρομική σύνδεση με τη νήσο. Επιπλέον η γειτονική Ιαπωνία εκτιμά ότι η ένταξη θα ενισχύσει αντί να ανακουφίσει τη μεταξύ τους ένταση για τα αγροτικά προϊόντα που οδήγησαν πρόσφατα στη λήψη αμοιβαίων εμπορικών κυρώσεων.

Η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται πλέον ενωμένη στη διάσκεψη, όπως διαβεβαίωσε πρόσφατα ο επίτροπος Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, που πάντως προειδοποίησε πως «οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία» για την έναρξη ενός νέου γύρου απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου έπειτα από ερώτηση ειδικά για τα πάντοτε ακανθώδη αγροτικά ζητήματα. Το 1999 η διάσκεψη του Σιάτλ, που είχε χαρακτηριστεί από τις βίαιες διαδηλώσεις, απέτυχε εξαιτίας των διαφωνιών στα αγροτικά και άλλα θέματα. Ο κ. Λαμί είπε ακόμη ότι έχει ήδη γίνει ένα μεγάλο μέρος των προετοιμασιών, αλλά το 20% της δουλειάς για το νέο γύρο πρέπει να γίνει στη διάρκεια της διάσκεψης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται ακόμη για τη θέσπιση ορισμένων βασικών αρχών στο δίκαιο ανταγωνισμού για την αύξηση της διαφάνειας μεταξύ των μελών του διεθνούς οργανισμού, όπως τόνισε επίσης πρόσφατα ο επίτροπος Ανταγωνισμού Μάριο Μόντι, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι δεν είναι σκοπός η δημιουργία ενός διεθνούς οργάνου ανταγωνισμού ή η μεταφορά στον ΠΟΕ συγκεκριμένων υποθέσεων ανταγωνισμού.

Από την πλευρά τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο, όπως δήλωσε χθες ο Πακιστανός υπουργός Εμπορίου, Αμπντούλ Ρατζάκ Νταγούντ. Ο Νταγούντ είπε ότι το Ισλαμαμπάντ έχει σχετικές συζητήσεις με άλλα μέλη της Ενωσης Περιφερειακής Συνεργασίας Νότιας Ασίας, άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, άλλες ισλαμικές χώρες και τα μέλη της ομάδας D8 των αναπτυσσόμενων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή