Γερμανία: Δικαστικό «όχι» σε προσφυγή για το κλίμα

Γερμανία: Δικαστικό «όχι» σε προσφυγή για το κλίμα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η προσφυγή ατύχησε στο δικαστήριο, αλλά αντήχησε στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Τρεις Γερμανοί κτηνοτρόφοι που ζουν σε απειλούμενο νησί της Βόρειας Θάλασσας δεν κατόρθωσαν να πείσουν τη γερμανική δικαιοσύνη ότι δικαιούνται αποζημίωση από την κυβέρνηση, επειδή παραμελεί τα καθήκοντά της σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου το 2014, με βάση την οποία οι ρύποι θα έχουν περικοπεί κατά 40% έως το 2020, δεν ήταν δεσμευτική. Η προθεσμία αυτή έχει ήδη μετατεθεί κατά τρία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση επικεντρώνεται τώρα σε άλλον, πιο φιλόδοξο στόχο, της περικοπής των ρύπων κατά 55% έως το 2030. Η ενάγουσα, Σίλκε Μπάκσεν, είπε ότι οι πρόσφατοι καύσωνες και ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν προκαλέσει προβλήματα στο αγρόκτημα της οικογένειας στο νησί Πέλβορμ, ενώ το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Τα χαμηλά αμμώδη νησιά της Βόρειας Θάλασσας προβλέπεται ότι θα εξαφανιστούν στα κύματα, εάν δεν περιοριστούν άμεσα οι ρύποι που προξενούν την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Greenpeace, που υποστήριξε τη δικαστική προσφυγή, εξέφρασε απογοήτευση για το αποτέλεσμα, αλλά ανήγγειλε επιπλέον δικαστικές μάχες. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την άρνηση της καγκελαρίου να θέσει παραμέτρους στη βιομηχανία», είπε. «Πρέπει να πάμε δικαστικώς, γιατί διαφορετικά αυτή η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει δράση».

Την περασμένη εβδομάδα, στη μύτη της δανικής χερσονήσου της Γιουτλάνδης, σε αμμώδες έδαφος, παρόμοιο με των νησιών της Βόρειας Θάλασσας, οι Αρχές αναγκάστηκαν να μετακινήσουν φάρο επάνω σε ειδικά κατασκευασμένες ράγες, καθώς η απειλή από τα κύματα γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή