Το πρώτο βήμα για παραπομπή του Τραμπ έγινε

Το πρώτο βήμα για παραπομπή του Τραμπ έγινε

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τη βαθύτατη πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της διαδικασίας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να ακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κομματική γραμμή. Η ψηφοφορία δεν αφορούσε το ίδιο το ζήτημα της παραπομπής ή όχι του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης, αλλά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και εμπρός για τη διερεύνηση των εις βάρος του κατηγοριών. Η σχετική πρόταση των Δημοκρατικών εγκρίθηκε με ψήφους 232 υπέρ έναντι 196 κατά. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί έχασαν τις ψήφους δύο βουλευτών τους, που ψήφισαν κατά, όπως έπραξε και το σύνολο των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία».

Τονίζοντας τη βαρύτητα της χθεσινής ψηφοφορίας, η πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόσι επέλεξε να προεδρεύσει η ίδια της διαδικασίας, με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία. «Αυτό που διακυβεύεται με όλη αυτή την ιστορία δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη δημοκρατία μας», δήλωσε η Πελόσι, προτού αναγνώσει σχετικό με την ψηφοφορία εδάφιο του αμερικανικού συντάγματος.

Απαντώντας σε οξείς τόνους, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Κέβιν Μακάρθι, υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν έκανε κάτι που να δικαιολογεί την παραπομπή του και ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να τον καθαιρέσουν «επειδή φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τον νικήσουν στις κάλπες». Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Στιβ Σκαλίζε κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θεσπίζουν «σοβιετικού τύπου κανόνες». Για μεγαλύτερη έμφαση, ο Σκαλίζε φρόντισε να εμφανιστεί μπροστά από μια φωτεινή, κόκκινη αφίσα, που απεικόνιζε το Κρεμλίνο. Η πρόταση που ενέκρινε η Βουλή προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις της επιτροπής πληροφοριών, η οποία διεξάγει την έρευνα, θα πάψουν να είναι κεκλεισμένων των θυρών και θα γίνουν δημόσιες, ενώ στο τέλος της διαδικασίας η επιτροπή θα απευθύνει στην ολομέλεια του σώματος το ερώτημα εάν θα πρέπει να παραπεμφθεί ο Τραμπ.

Χθες, κατέθεσε στην επιτροπή ο Τιμ Μόρισον, μέχρι πρόσφατα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος ήταν παρών κατά την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν και από τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, να καταθέσει, αλλά οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο πελάτης τους δεν προτίθεται να το πράξει παρά μόνον αν κλητευθεί επισήμως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή