Ξεκίνησαν οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες στη βόρεια Συρία

Ξεκίνησαν οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες στη βόρεια Συρία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα και η Μόσχα άρχισαν σήμερα τις κοινές περιπολίες τους στη βόρεια Συρία, όπως προβλέπονται από την συμφωνία που σύναψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν,  στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι.

Την είδηση ανακοίνωσε στο Reuters τουρκική στρατιωτική πηγή και επιβεβάιωσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δηλώνοντας ότι «πι πρώτες κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις γίνονται στην βορειοανατολική Συρία βάσει της συμφωνίας του Σότσι». 

«Στις περιπόλους μετέχουν 9 ρωσικά και τούρκικα θωρακισμένα οχήματα και την ασφάλεια της δύναμης εγγυάται ένα BTR-82 (θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα) του ρωσικού στρατού. Η διαδρομή (που θα καλύψουν) ανέρχεται σε περισσότερα από 110 χιλιόμετρα», διευκρινίζει ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Οι κοινές περιπολίες της Ρωσίας και της Τουρκίας άρχισαν σε χωριό της περιοχής Ντιρμπασίγεχ, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων όπου ο τουρκικός στρατός έφερε δημοσιογράφους για να καλύψουν το γεγονός.

Οι στρατιώτες που επιβαίνουν σε περίπου δέκα τουρκικά και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά της Ντιρμπασίγεχ για να κάνουν περιπολία σε μια λωρίδα εδάφους μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περιπολίες αυτές θα γίνονται σε βάθος 7 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος, δηλαδή σε μικρότερο βάθος από τα 10 χιλιόμετρα που ορίζονται από την συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στο συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «προσωρινή» τη συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας που προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών τουρκορωσικών περιπολιών στα συροτουρκικά σύνορα. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η συμφωνία  Ερντογάν – Πούτιν για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων είναι ένα «θετικό» βήμα, το οποίο θα βοηθήσει τη Δαμασκό να πετύχει τον στόχο της. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή