Βαρκελώνη: Οργή για την αθώωση βιαστών

Βαρκελώνη: Οργή για την αθώωση βιαστών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή προκάλεσε η αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης για πέντε άνδρες που κατηγορούνταν ότι βίασαν ομαδικά ένα 14χρονο κορίτσι. Το ισπανικό δικαστήριο απέκλεισε το ενδεχόμενο του βιασμού, επειδή το θύμα βρισκόταν σε «κατάσταση αναισθησίας» και οι κατηγορούμενοι δεν χρησιμοποίησαν βία ή εκφοβισμό κατά τη σεξουαλική πράξη, συνθήκες που προϋποθέτει η ισπανική νομοθεσία όσον αφορά την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, η οποία αποτελεί νομικό ισοδύναμο του βιασμού. Τελικά οι πέντε καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 έως 12 ετών για το έλασσον αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Αν είχαν καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση, η ποινή φυλάκισης θα ξεπερνούσε τα 15 έως 20 χρόνια.

Οι πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση του κοριτσιού κατά τη διάρκεια οινοποσίας (στα ισπανικά botellon) σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Μανρέσα, μια πόλη της βορειοανατολικής Καταλωνίας, τον Οκτώβριο του 2016. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι δράστες –δύο Ισπανοί, δύο Κουβανοί και ένας Αργεντινός– επιτέθηκαν διαδοχικά στο κορίτσι, που βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος και ναρκωτικών, και το βίασαν. Ενας από τους κατηγορουμένους, μάλιστα, ο Μπράιαν Αντρές Μ., καθοδηγούσε τους υπολοίπους λέγοντας: «Είναι η σειρά σου. Δεκαπέντε λεπτά ο καθένας, χωρίς καθυστερήσεις». Σύμφωνα με παλαιότερη ακροαματική διαδικασία, το κορίτσι δεν θυμόταν τι συνέβη, αλλά γνώριζε ότι ένας από τους άνδρες κρατούσε όπλο. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, παρότι ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό τού ενός στο εσώρουχο της έφηβης. Το δικαστήριο επιδίκασε στο θύμα της επίθεσης αποζημίωση 12.000 ευρώ.

Η αντίδραση των Ισπανών στη δικαστική απόφαση υπήρξε δριμύτατη. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, κατήγγειλε μέσω Twitter την «εξοργιστική απόφαση». «Δεν είμαι δικαστής και δεν ξέρω ποια ποινή τούς άξιζε, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δεν ήταν σεξουαλική κακοποίηση, αλλά βιασμός», έγραψε η Κολάου. Ανάλογη υπήρξε η αντίδραση γυναικείων οργανώσεων, που εξέφρασαν οργή και ανησυχία για τη δικαστική ετυμηγορία. Αλλά και τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν. Ο ηγέτης του κόμματος Μas Pais, Ινίγο Ερεχόν, χαρακτήρισε την απόφαση «επαίσχυντη», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Podemos ζήτησε αλλαγή του νόμου, «ώστε να μπορούμε να ζούμε υπερήφανα σε μια φεμινιστική χώρα». Ακτιβίστριες κάλεσαν σε διαδήλωση στη Μανρέσα, σήμερα στη μία (τοπική ώρα).

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ισπανική δικαιοσύνη καταλήγει σε μια τόσο αμφιλεγόμενη απόφαση. Τον Ιούλιο του 2016, δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε πέντε άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση μιας 18χρονης στην Παμπλόνα, η οποία είχε ναρκωθεί και μεταφερθεί στην είσοδο πολυκατοικίας. Καθώς όμως η γυναίκα «ήταν παθητική ή ουδέτερη», σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο για βιασμό, καθώς δεν είχε ασκηθεί βία ή εκφοβισμός. Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση, κρίνοντας ότι πρόκειται για βιασμό και καταδικάζοντας τους δράστες σε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει επιτροπή προκειμένου να επαναξιολογήσει τη νομοθεσία περί βιασμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή