Αρχισαν να πέφτουν βόμβες «μαργαρίτες»

Αρχισαν να πέφτουν βόμβες «μαργαρίτες»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντικότερη προσθήκη αυτής της εβδομάδας στο αμερικανικό οπλοστάσιο είναι μια βόμβα τόσο καταστροφική που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η ρίψη της σε κατοικημένες περιοχές παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες του πολέμου. Η βόμβα «μαργαρίτα» αποτεφρώνει τα πάντα σε ακτίνα 600 μέτρων, ενώ το ωστικό κύμα που προκαλεί είναι παρόμοιο με αυτό μιας πυρηνικής βόμβας – απλώς δεν σπέρνει ραδιενέργεια.

Η BLU-82 (γνωστή ως «μαργαρίτα» εξαιτίας του σχήματος του κρατήρα που αφήνει) είναι απείρως πιο δολοφονική από τις συμβατικές βόμβες εξαιτίας ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της. Εχει την ιδιότητα να σκορπά εύφλεκτη σκόνη αλουμινίου σε μεγάλη απόσταση και στη συνέχεια να προξενεί διά μιας την ανάφλεξή της. Αυτό δημιουργεί μια πύρινη σφαίρα που διογκώνεται αστραπιαία προς όλες τις διευθύνσεις. Ταυτόχρονα, το ωστικό κύμα που δημιουργείται ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα και η έκρηξη γίνεται αισθητή σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων. Σε δεύτερη φάση, το κενό αέρος που έχει δημιουργηθεί «ρουφά» ξανά τον αέρα και τα χαλάσματα προς το σημείο της έκρηξης, δημιουργώντας σύννεφο σε σχήμα αντίστοιχο με αυτό ενός πυρηνικού μανιταριού.

Καταστρέφει αδιακρίτως

Οι «μαργαρίτες. είναι το ακριβώς αντίθετο μιας «έξυπνης βόμβας». Η τεράστια καταστροφική τους δύναμη απελευθερώνεται αδιακρίτως, όχι μόνο εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων αλλά και οποιουδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Οσοι δεν αποτεφρώνονται από την πυρκαγιά, συγκλονίζονται από το γιγάντιο ωστικό κύμα και το κενό αέρος, τα οποία προξενούν τύφλωση, φράξιμο των αναπνευστικών οδών, καταστροφή των πνευμόνων, πολλαπλές εσωτερικές αιμορραγίες και μετακίνηση και καταστροφή εσωτερικών οργάνων.

Η βόμβα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εναντίον στόχων που βρίσκονται στο εσωτερικό κτιρίων, καταφυγίων ή σπηλαίων, διότι η εκρηκτική σκόνη διεισδύει μαζί με τον αέρα, ενώ ο περιορισμένος χώρος μεγιστοποιεί την ισχύ της έκρηξης.

Εξαιτίας των τρομερών ιδιοτήτων της, η βόμβα αυτή έχει έντονα ψυχολογικά αποτελέσματα.

Και στο Βιετνάμ

Στον Πόλεμο του Κόλπου, όπου οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει 11 τέτοιες βόμβες, το Πεντάγωνο έστελνε στους Ιρακινούς στρατιώτες φυλλάδια που περιέγραφαν τη «μαργαρίτα» και τους καλούσαν να λιποτακτήσουν. «Φύγετε και επιζήστε, μείνετε για να πεθάνετε» ήταν το δίλημμα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν. Οι «μαργαρίτες» είχαν χρησιμοποιηθεί και στο Βιετνάμ αλλά και ξανά, στο ίδιο το Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς.

Η BLU-82 έχει τόσο μεγάλες διαστάσεις (βάρος 6,8 τόννους και μήκος 5,3 μέτρα) που δεν υπάρχει βομβαρδιστικό αεροπλάνο ικανό να τη μεταφέρει. Εξαπολύεται από την πίσω έξοδο μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130, ενώ για τη σταθεροποίηση της πορείας της χρησιμοποιείται αλεξίπτωτο. Σε ύψος ενός μέτρου πάνω από τη γη, το κοντάρι που εξέχει από την άκατο της βόμβας ακουμπά στο έδαφος και πυροδοτεί την έκρηξη. Ανακοινώνοντας την έναρξη των βομβαρδισμών με «μαργαρίτες», ο επρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου τις χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικές», ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Χουν «αρμόζουσες στις περιστάσεις». Η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το αμφίβολης πειστικότητας επιχείρημα ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα όπλα αυτά, ακόμη κι αν σκοτώνουν αμάχους, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή