Ο απρόβλεπτος δρόμος της Βρετανίας προς την κάλπη

Ο απρόβλεπτος δρόμος της Βρετανίας προς την κάλπη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τις πλέον απρόβλεπτες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της οδηγείται η Βρετανία, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Η αδυναμία του πρωθυπουργού να «περάσει» στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αθέτηση της «ιερής δέσμευσής» του για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε ότι η Βρετανία θα έπαυε να είναι μέλος της Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, κατέστησαν αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες.

Την ίδια στιγμή, έκπληξη και αφορμή για θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας προκαλεί η απόφαση του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ να μην διεκδικήσει έδρες σε κάθε περιφέρεια, κάνοντας πολλούς να μιλούν για μυστική συμφωνία στήριξης των Συντηρητικών, με στόχο την ήττα του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Εργατικών. Σε περίπτωση νίκης του, το Εργατικό Κόμμα φιλοδοξεί να εκπονήσει νέα συμφωνία με την Ευρώπη, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα. Εάν το εκλογικό σώμα απορρίψει τη συμφωνία αυτή, το «διαζύγιο» με την Ενωση θα ακυρωθεί αυτόματα.

Ακόμη και αρθρογράφοι των συντηρητικών Times του Λονδίνου, όπως ο Τομ Πεκ, παραδέχονται ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον αποτελεί «βαρίδι» για τους Τόρις. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, λέει ο Πεκ, οι Συντηρητικοί ανησυχούν ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, θα μετατρέψει την προεκλογική περίοδο σε δημοψήφισμα για κάθε τι άλλο παρά για το Brexit, εστιάζοντας κυρίως στη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας από τους Συντηρητικούς. Κατά τη διάρκεια των «ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό» τη Δευτέρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν διάβασε επιστολή γυναίκας, της οποίας η μητέρα πέθανε φέτος έχοντας υποφέρει εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε δημόσια νοσοκομεία. Στην απάντησή του, ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να συλλυπηθεί την επιστολογράφο, επιλέγοντας αντίθετα να εξαπολύσει οξεία επίθεση εναντίον του Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης «υποστηρικτή της Ρωσίας».

Οι αλλεπάλληλες γκάφες του Τζόνσον και ο παρορμητικός χαρακτήρας του προκαλούν την ανησυχία των Τόρις. Σε μια προσπάθεια να ανασκευάσουν την αρνητική εικόνα του κόμματος, τα στελέχη του εξασφάλισαν αυτή την εβδομάδα την απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου μυστικοσυμβούλου του Τζόνσον και «αρχιτέκτονα» του κινήματος για Brexit, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, παραμένοντας ωστόσο στο πλευρό του πρωθυπουργού ως σύμβουλός του.

Σε ανάλυσή της η εφημερίδα Guardian εξηγεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν να διευρύνει την προεκλογική του πλατφόρμα μακριά από τα στενά όρια του Brexit, έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει τις προτάσεις του για τη «μεταμόρφωση» της Βρετανίας. Η μεταμόρφωση αυτή αφορά κρατικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, ριζικές φιλεργατικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών. Παρότι το πρόγραμμα αυτό του Κόρμπιν συναντά τις διαφωνίες της «δεξιάς πτέρυγας» των Εργατικών, που συσπειρώνονται γύρω από τον αντιπρόεδρο Τομ Ουότσον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο τέτοιες ριζοσπαστικές προτάσεις μπορεί να προσφέρουν τη νίκη στους Εργατικούς.

Τα μικρότερα κόμματα

Την ίδια ώρα, οι φιλοδοξίες μικρότερων κομμάτων, όπως των Φιλελευθέρων Δημοκρατών το 2017, για προσέλκυση των φιλοευρωπαίων ψηφοφόρων ενδέχεται να διαψευσθούν και πάλι. Το 2017, τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν εξασφαλίσει ποσοστό 82,4% των ψήφων, το μεγαλύτερο μερίδιό τους από το 1970. Πολλά μέλη της ομάδας του Μπόρις Τζόνσον εκτιμούν, όμως, ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανός να αναζωπυρώσει το πάθος της εκστρατείας του 2016 για το δημοψήφισμα του Brexit, κατά την οποία ταπείνωσε τον γεμάτο εσφαλμένη αυτοπεποίθηση τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Τζόνσον, όμως, απέτυχε να λάμψει ως πρωθυπουργός, προβάλλοντας εικόνα αναποτελεσματικού γελωτοποιού, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, με το εκλογικό σώμα να απειλεί να στραφεί είτε προς την αξιωματική αντιπολίτευση είτε προς το Brexit Party και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Από τη μεριά τους, οι Συντηρητικοί επιδεικνύουν σπάνια ιδεολογική αυτοσυγκράτηση, έχοντας εγκαταλείψει κάθε εξαγγελία για περαιτέρω μειώσεις κρατικών δαπανών, για να εκπονήσουν προεκλογικό μανιφέστο απευθυνόμενο στην εργατική τάξη της χώρας. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον επισκέπτεται τις τελευταίες εβδομάδες ένα νοσοκομείο ή σχολείο την ημέρα, ενώ οι επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού των Τόρις ελπίζουν ότι η σκληρή στάση της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, απέναντι στην εγκληματικότητα και οι προτάσεις της για μεταρρύθμιση επί το αυστηρότερον του κώδικα ποινικής δικονομίας θα προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Η φυγή, πάντως, πολλών προβεβλημένων μετριοπαθών στελεχών των Συντηρητικών υπογραμμίζει την ταχεία μεταλλαγή του κόμματος κατά τη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον. Πολλά από τα στελέχη αυτά προειδοποιούν ότι η καιροσκοπική πολιτική του Τζόνσον απειλεί να κοστίσει στους Τόρις εκατομμύρια ψήφους και την ίδια την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή