Ο ΟΗΕ αποτελεί τώρα πλέον στόχο

Ο ΟΗΕ αποτελεί τώρα πλέον στόχο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη για να παραστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το τελευταίο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια τόσο του ίδιου του Οργανισμού, όσο και των εργαζομένων του σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει τα Ηνωμένα Εθνη ως «όργανο του εγκλήματος» και το γενικό γραμματέα τους, Κόφι Ανάν, ως «εγκληματία». Στη συνέχεια ο Λάντεν είχε αναφέρει μια σειρά συγκρούσεων στις οποίες, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ «συμπαρατάχτηκε με τους σταυροφόρους» και «προάσπισε τα συμφέροντα της Δύσης» σε βάρος των μουσουλμάνων.

«Ο ΟΗΕ αποτελεί πλέον στόχο», δήλωσε ο τέως ανώτατος αξιωματούχος επί θεμάτων πληροφόρησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμπι Γκάτι, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα που αφορούν τον Οργανισμό. «Αυτό», υπογράμμισε, «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στο στόχαστρο βρίσκεται το ίδιο το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτοί που εργάζονται για λογαριασμό του σε ολόκληρο τον κόσμο». Παρά ταύτα, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν καθώς οι προετοιμασίες για τις συναντήσεις και τις ομιλίες με θέμα την τρομοκρατία και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ολοκληρώνονται. «Βρισκόμαστε», δήλωσε στενός συνεργάτης του Κόφι Ανάν, «σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής».

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης τρομοκρατικής ενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ, που δεν είναι άλλος από τον περιβόητο κ. Λάντεν, κατάφερε να προβάλει τον εαυτό του ως «ιερό πολεμιστή» ο οποίος, όχι μόνο κατάφερε να διαφύγει του ανελέητου βομβαρδισμού των Συμμάχων, αλλά κατάφερε και να διατηρήσει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τους οπαδούς του βρίσκοντας τρόπους να διοχετεύει βιντεοκασέτες σε ένα μεγάλο μέσο μαζικής επικοινωνίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το τελευταίο μήνυμα του Λάντεν αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση προς τον ΟΗΕ, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και άλλων ηγετών, για τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο που φέρονται διατεθειμένοι να διατελέσουν στο πλαίσιο της υπονόμευσης των Ταλιμπάν και της εξάρθρωσης της Αλ Κάιντα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λοκχτάρ Μπραχίμι, είχε μόλις επιστρέψει από αποστολή στο Πακιστάν όπου και συναντήθηκε με επιφανείς Αφγανούς σχετικά με το ζήτημα της μετά-Ταλιμπάν κυβέρνησης, όταν μεταδόθηκε το επίμαχο μήνυμα του Λάντεν. Φυσιολογικά, λοιπόν, δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια του τελευταίου. «Πιστεύω», τόνισε η Φίλις Οκλεϊ, επίσης τέως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ότι στόχος του Λάντεν ήταν η υπονόμευση των προσπαθειών του κ. Μπραχίμι και του ΟΗΕ για την επίτευξη λύσης στην υπόθεση του πολιτικού σκηνικού που θα προκύψει μετά τον πόλεμο».

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση κακώς απαγόρευσε, εμμέσως πλην σαφώς, την προβολή του τελευταίου μηνύματος του Λάντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή