ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κατάθεση αποκαλύπτει την απόπειρα Τραμπ να εκβιάσει την Ουκρανία

Νέα κατάθεση αποκαλύπτει την απόπειρα Τραμπ να εκβιάσει την Ουκρανία

Νέα σοβαρή μαρτυρία έχει περιέλθει σε γνώση του Κογκρέσου που αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τη διαδικασία παραπομπής του Προέδρου Τραμπ.

Πρόκειται για την -εκτάσεως τεσσάρων σελίδων- κατάθεση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε Γκόρντον Σόντλαντ, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μέσω αυτής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ ουσιαστικά παραδέχεται ότι βασικός του σκοπός ήταν να επιτύχει μια συναλλαγή με την Ουκρανία, κάτι που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι πρότινος.

Συγκεκριμένα ο Σόντλαντ παραδέχθηκε ότι είπε σε υψηλόβαθμό αξιωματούχο της Ουκρανίας ότι η χώρα δεν προκειται να λάβει αμερικανική βοήθεια αν δεν δεσμευθεί δημοσίως στην έρευνα που της είχε ζητήσει να διεξαγάγει ο Πρόεδρος Τραμπ (σσ σχετικά με τις δραστηριότητες του υιού Μπάϊντεν στη χώρα).

Στην επικαιροποιημένη κατάθεσή του, ο  Sondland «θυμάται» τη συζήτησή που είχε με τον Andriy Yermak,  υψηλόβαθμο σύμβουλο του Προέδρου Ζελένσκι, στο περιθώριο συνάντησης του αντιπροέδρου Πενς και του Ουκρανού ομόλογού του στη Βαροσβία, την 1η Σεπτεμβρίου.

«Είπα ότι η επανεκκίνηση της αμερικανικής βοήθειας, δεν  επρόκειτο να συμβεί εάν η Ουκρανία δεν προχωρούσε στη δημόσια δήλωση κατά της διαφθοράς που συζητούσαμε επί εβδομάδες», αναφέστη κατάθεσή του ο κ. Σόντλαντ. 

Πιο αναλυτικά, καταθέτοντας στις Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργούν έρευνα σε βάρος του Τραμπ, ο Σόντλαντ (στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανού προέδρου και χορηγός του) είπε ότι είχε εξηγήσει σε έναν σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η στρατιωτική βοήθεια «αναμφίβολα» δεν θα αποδεσμευόταν εάν το Κίεβο δεν ανακοίνωνε δημοσίως ότι επρόκειτο να ερευνήσει τις δραστηριότητες της οικογένειας Μπάιντεν στη χώρα.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συμπληρωματικής κατάθεσης που έδωσε στις Επιτροπές την Δευτέρα ο Σόντλαντ, στις αρχές Σεπτεμβρίου «ελλείψει αξιόπιστης εξήγησης για την αναστολή της βοήθειας, υπέθεσα ότι η αναστολή αυτή συνδεόταν με την προτεινόμενη ανακοίνωση καταπολέμησης της διαφθοράς», στην οποία θα αναφερόταν η εταιρεία Burisma, ο εργοδότης του Χάντερ Μπάιντεν.

Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνεται στο τηλεφώνημα μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου. Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ. Ο τελευταίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma, για την οποία διεξαγόταν έρευνα για διαφθορά στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ «πάγωσε» σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία λίγο πριν γίνει αυτό το τηλεφώνημα. Οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων, που προορίζονταν για έναν ευάλωτο σύμμαχο των ΗΠΑ, προκειμένου να αποκομίσει προσωπικό όφελος.

Στην αρχική κατάθεσή του, στις 17 Οκτωβρίου, ο Σόντλαντ είχε αρνηθεί ότι γνώριζε ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της εκταμίευσης της βοήθειας και της έρευνας των Ουκρανών σε βάρος των Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα την κατάθεση του Κερ Βόλκερ, του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία. Άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι ο Βόλκερ, ο Σόντλαντ και ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι ήταν γνωστοί με το προσωνύμιο «Τρεις Αμίγκος» και ήταν οι αρμόδιοι για τον ανεπίσημο δίαυλο επικοινωνίας του Τραμπ με τους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Βόλκερ παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου τον Σεπτέμβριο. Στις 3 Οκτωβρίου κατέθεσε επί οκτώ ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, στις τρεις Επιτροπές.

Ο Πέρι, που είναι πρώην κυβερνήτης του Τέξας, έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Ενέργειας την 1η Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, έχει αρνηθεί να καταθέσει.