Πακιστάν: τέσσερις νεκροί από τις συγκρούσεις

Πακιστάν: τέσσερις νεκροί από τις συγκρούσεις

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τέσσερις νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των χθεσινών βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Πακιστανούς διαδηλωτές και στην αστυνομία του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια μεγάλων αντιαμερικανικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη εθνική απεργία στην οποία κατήλθαν οι ακραίοι ισλαμιστές στο Πακιστάν για να διαμαρτυρηθούν για τη φιλοαμερικανική πολιτική του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ προκάλεσε παράλυση σε πολλές περιοχές της χώρας. Η απεργία διοργανώθηκε από το Αφγανικό Αμυντικό Συμβούλιο, μία συμμαχία 35 ισλαμικών οργανώσεων, για να επικρίνει το Μουσάραφ και να διατυπώσει την υποστήριξή του προς το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Μετά την επιτυχημένη σημερινή απεργία ο Μουσάραφ δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να παραιτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συμβουλίου, Μαουλάνα Σαμιούλ Χακ.

Η βία στο Ν.Τ. Χαν ξέσπασε, όταν 1.000 διαδηλωτές μπλόκαραν τη σιδηροδρομική γραμμή και τον αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από την πόλη, η οποία βρίσκεται 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές έφραξαν την οδική αρτηρία με πέτρες, κάθησαν στη σιδηροδρομική γραμμή και στη συνέχεια άρχισαν να πετούν πέτρες και να πυροβολούν, μόλις η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει. Η αστυνομία απάντησε με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα. Στο Καράτσι, περίπου 200 φοιτητές έστησαν οδοφράγματα με καμένα λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον διερχομένων αυτοκινήτων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

Την προηγούμενη νύχτα, οι πακιστανικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια και συνέλαβαν 500 ακτιβιστές, προκειμένου να περιορίσουν την κλίμακα των κινητοποιήσεων. Οι συλληφθέντες αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι αργά χθες το βράδυ, όταν διαφαινόταν να υποχωρεί η απειλή αναταραχών.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συμμετοχή στην απεργία, η κυβέρνηση κήρυξε τη χθεσινή ημέρα επίσημη γιορτή προς τιμήν του φιλοσόφου και ποιητή Μοχάμεντ Ικμπάλ, ο οποίος ζήτησε τη δημιουργία του Πακιστάν το 1930. Οι δρόμοι στις μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν πολύ πιο ήσυχοι απ’ ό,τι συνήθως, αλλά δεν κατέστη σαφές αν αυτή η ηρεμία οφειλόταν στην απεργία ή στη γιορτή.

Από την πλευρά του ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Ρασίντ Ντοστούμ και άρχων του Μαζάρ έως την κατάληψή του από τους Ταλιμπάν το 1998, οπότε διέφυγε στην Τουρκία, σε δηλώσεις του στο CNN Turk ανέφερε ότι η Συμμαχία κατέλαβε την πόλη σε διάστημα 30 μόνο λεπτών. «Ναι τα πήραμε όλα και το αεροδρόμιο», είπε θριαμβευτικά, μιλώντας από δορυφορικό τηλέφωνο στην κορυφή παρακείμενου προς την πόλη λόφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή