Γερμανία: Πρωτοβουλία για συνασπισμό με την AfD

Γερμανία: Πρωτοβουλία για συνασπισμό με την AfD

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα μεγάλο ταμπού καταρρίπτουν με τη χθεσινή πρότασή τους στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Για την ακρίβεια, προτείνουν διάλογο με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία. Δεκαεπτά στελέχη του κόμματος της Μέρκελ (CDU) στο κρατίδιο υιοθετούν τη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, μετά τις εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, στις οποίες η Ακροδεξιά αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς τη συμμετοχή της.

Το έγγραφο των 17 Χριστιανοδημοκρατών φέρει τον τίτλο «Εκκληση συντηρητικών μελών του CDU στη Θουριγγία» και υποστηρίζει την πρόταση που είχε υποβάλει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU στο τοπικό Κοινοβούλιο, Μίχαελ Χάιμ, για μια πιθανή συνεργασία με την AfD. Το κείμενο, που αποκάλυψε η Ostthueringer Zeitung, φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του τοπικού βουλευτή Γεργκ Κέλνερ, ο οποίος, ωστόσο, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, διαψεύδει ότι έχει δώσει την έγκρισή του «για αυτό το χαρτί, σε αυτή τη μορφή». Επιβεβαιώνει, πάντως, ότι στους κόλπους του κόμματος έγινε αυτή η συζήτηση. «Πρέπει να μιλήσουμε με όλους», δηλώνει ο κ. Κέλνερ, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με την AfD όσο και με την Αριστερά, η οποία κέρδισε τις εκλογές. Το επιχείρημά του είναι ότι ο αποκλεισμός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία από κάθε συζήτηση ευνοεί τη «θυματοποίησή» της στα μάτια των πολιτών.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Spiegel, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του Τείχους, η Aγκελα Μέρκελ εκμυστηρεύθηκε ότι, αν είχε συνεχίσει να ζει στην Ανατολική Γερμανία, σήμερα θα ήταν συνταξιούχος και θα είχε εκπληρώσει το όνειρό της να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, αφού οι συνταξιούχοι μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα. «Να πάω στα Ρόκι Μάουντενς, να ταξιδέψω με το αυτοκίνητο εδώ και εκεί, να ακούω Μπρους Σπρίνγκστιν: αυτό ήταν το όνειρό μου», απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή