ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες με «χρήσιμες» ειδικότητες αναζητεί η Γαλλία

metanastes-me-chrisimes-eidikotites-anazitei-i-gallia-2346088

ΠΑΡΙΣΙ. Ποσόστωση για μετανάστες εκτός Ε.Ε. θα υιοθετήσει για πρώτη φορά η Γαλλία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Μιριέλ Πενικό, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των συντηρητικών κομμάτων της χώρας. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, η κ. Πενικό αποκάλυψε ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο καλοκαίρι, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα καταρτίσει κατάλογο των επιθυμητών επαγγελματικών ειδικοτήτων, που θα καλύπτονται από την ποσόστωση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου απέναντι στον πρόεδρο Μακρόν, υποχρέωσε το κυβερνών κόμμα Δημοκρατία σε Κίνηση να υιοθετήσει το αμφιλεγόμενο μέτρο. Υποστηρικτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράζουν τη διαφωνία τους με κάθε πρωτοβουλία προερχόμενη από την άκρα Δεξιά.

Παρουσιάζοντας τη Δευτέρα τη νέα πολιτική της για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να αναμένουν τρεις μήνες προτού εγγραφούν στο κρατικό σύστημα υγείας, για να δεσμευθεί ότι ο χρόνος διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου θα μειωθεί, χάρη σε ενίσχυση της χρηματοδότησης αρμόδιων υπηρεσιών. Αντιδράσεις στην αριστερή αντιπολίτευση προκάλεσε επίσης η αλλαγή του συστήματος απόδοσης του οικονομικού βοηθήματος προς τους αιτούντες άσυλο. Μέχρι τώρα, οι πρόσφυγες αποκτούσαν τραπεζική κάρτα, μέσω της οποίας είχαν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών. Από εδώ και στο εξής οι πρόσφυγες θα πρέπει να πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω των καρτών σε καταστήματα που διαθέτουν ειδικά τερματικά POS.

«Η μεταρρύθμιση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να δηλητηριάζει τη ζωή των ανθρώπων», είπε ο Φλοράν Γκεγκέν, επικεφαλής της ομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Fnars, ενώ ο διευθυντής της οργάνωσης Γη Ασύλου, Πιέρ Ανρί, χαρακτήρισε το μέτρο «τεχνοκρατικό, αντίθετο προς την προσφυγική πραγματικότητα και απόδειξη της κυβερνητικής πρόθεσης για πρόκληση μάξιμουμ ενόχλησης στους αιτούντες άσυλο».