ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τους νεκρούς και την αστυνομική βία

Ιράκ: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τους νεκρούς και την αστυνομική βία

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν και σήμερα  πυρ  για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Σουχάντα της Βαγδάτης, πυροβολώντας με πραγματικές σφαίρες στον αέρα.

Ιράκ: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τους νεκρούς και την αστυνομική βία-1

Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τη γέφυρα αυτή από χθες Τρίτη το απόγευμα καθώς συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μόνο την Τρίτη, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν διαδηλωτές από στέγες στη Βαγδάτη. 

Ιράκ: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τους νεκρούς και την αστυνομική βία-2

Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη καταδίκασε σήμερα τους φόνους και τις απαγωγές άοπλων διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας και κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ να ακούσουν το συντομότερο δυνατό τα αιτήματα των χιλιάδων Ιρακινών που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης .

«Οι Ιρακινοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να λάβουν από μόνοι τους αποφάσεις για το μέλλον του έθνους τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Ιράκ: Στους δρόμους οι διαδηλωτές παρά τους νεκρούς και την αστυνομική βία-3

«Σοκαρισμένος από τον απολογισμό των νεκρών» των τελευταίων εβδομάδων στο Ιράκ,  δήλωσε δια του εκπροσώπου του, και ο  Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι Ιρακινοί πολίτες «πρέπει να μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα και ειρηνικά, οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, πριν προσθέσει ότι ο αριθμός των θυμάτων στις κινητοποιήσεις είναι «εντελώς απαράδεκτος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ