Αύξηση παραγωγής στη Microsoft με εβδομάδα τετραήμερης εργασίας

Αύξηση παραγωγής στη Microsoft με εβδομάδα τετραήμερης εργασίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του πειράματος για τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών στη Microsoft της Ιαπωνίας, καθώς όχι μόνον αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό και ορισμένα έξοδα της εταιρείας. Εξαρχής όμως το πρόγραμμα ήταν πολλά υποσχόμενο, δεδομένου ότι εφαρμόστηκε σε μια χώρα όπου έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός όρος για τη φράση «θάνατος από υπερβολική εργασία».

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου τον Αύγουστο, η μία επιπλέον ημέρα που αφιερώθηκε στην ξεκούραση οδήγησε σε 40% αύξηση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο, ενώ άφησε τη συντριπτική πλειονότητα των 2.300 υπαλλήλων ιδιαίτερα ευχαριστημένη. Στο πλαίσιο του πειράματος εφαρμόστηκαν περαιτέρω αλλαγές στις συνθήκες εργασίας, οι οποίες επίσης συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι συνεδριάσεις, παραδείγματος χάριν, διαρκούσαν έως και τριάντα λεπτά, ενώ η εταιρεία προωθούσε, αντί της διαπροσωπικής επικοινωνίας, την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της Microsoft για το κινητό.

Σημαντικά μειώθηκαν και ορισμένα έξοδα της Microsoft, καθώς κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου τον Αύγουστο η εταιρεία κατανάλωσε 23% λιγότερο ρεύμα, ενώ εκτυπώθηκαν 59% λιγότερες σελίδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία είχε σχεδιάσει επίσης να επιδοτήσει οικογενειακές διακοπές για τους υπαλλήλους της, προσφέροντας έως και 920 δολάρια επιπλέον, σύμφωνα με τον Guardian.

Βέβαια, μετά τη λήξη του πειράματος ορισμένοι υπάλληλοι δεν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την τετραήμερη εργασία. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στην προσωπική τους ζωή. Αλλοι παρακολουθούσαν διστακτικοί τη διεξαγωγή του πειράματος, φοβούμενοι ότι οι πελάτες ενδέχεται να διαμαρτυρηθούν για τις συντομότερες εβδομάδες εργασίας.

Το πείραμα της Microsoft απηχεί τις πιέσεις από την ιαπωνική κυβέρνηση για σημαντική χαλάρωση των ωραρίων των εργαζομένων. Η γήρανση του πληθυσμού, που ταλανίζει τη χώρα, μεταφράζεται στην αγορά εργασίας ως έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το πρόβλημα γίνεται αισθητό ιδίως στις μεγάλες εταιρείες, ωστόσο η κυβέρνηση φοβάται ότι τα σημάδια θα αρχίσουν να φαίνονται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, έρευνα της ιαπωνικής κυβέρνησης του 2016 αποδεικνύει ότι η Ιαπωνία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα ωράρια παγκοσμίως, καθώς το ένα τέταρτο των εργαζομένων συμπληρώνει υπερωρίες τουλάχιστον 80 ωρών ανά μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC. Υστερα από δύο αυτοκτονίες υπαλλήλων, το 2015 και το 2017 αντίστοιχα, που αποδόθηκαν σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε παρουσίασε ένα σχέδιο αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας, μεταξύ άλλων προτείνοντας και ετήσιο όριο υπερωρίας 720 ωρών ανά άτομο.

«Δουλέψτε για λίγο, ξεκουραστείτε καλά και μάθετε πολλά», ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Microsoft στην Ιαπωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στη χώρα, Τακούγια Χιράνο. «Θέλω από τους εργαζομένους να αναλογιστούν και να αισθανθούν πώς μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας», συμπλήρωσε ο Χιράνο σχολιάζοντας το πείραμα.

Η Microsoft της Ιαπωνίας πρόκειται να διεξάγει τον χειμώνα αντίστοιχο πείραμα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται επιπλέον ημέρες ξεκούρασης, αλλά θα ενθαρρύνονται να παίρνουν περισσότερες ημέρες άδειας με δική τους πρωτοβουλία «με τρόπο εξυπνότερο και πιο ευέλικτο», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή