Αυστηρά μεταναστευτικά μέτρα από Παρίσι

Αυστηρά μεταναστευτικά μέτρα από Παρίσι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να ανακτήσει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στη χώρα δεσμεύθηκε, χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, επιβάλλοντας ποσόστωση στην υποδοχή οικονομικών μεταναστών, ευνοώντας τη φιλοξενία συγκεκριμένων κατηγοριών ειδικευμένων εργαζομένων και περιορίζοντας τις παροχές για τους αιτούντες άσυλο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευθεί εδώ και μήνες στην υιοθέτηση αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει τη «χαλαρή» προσέγγιση απέναντι στη μετανάστευση, σε μια προσπάθεια να προλάβει τη μετατόπιση ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά και το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Μιλώντας χθες, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο Eντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι η Εθνοσυνέλευση θα θέσει ετήσιους «στόχους ή ποσοστά» για τους ειδικευμένους εργαζομένους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. Το σύστημα αυτό είναι εμπνευσμένο από τη νομοθεσία του Καναδά και της Αυστραλίας.

«Προπέτασμα καπνού» χαρακτήρισε τα νέα μέτρα η ηγέτις του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, επισημαίνοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν είναι να ενισχύσουν τις μεταναστευτικές ροές. Την αντίδραση της αριστερής αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία οι νέοι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να περιμένουν επί τρεις μήνες έως ότου αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, ποσοστό 42% των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής διάκρισης εξαιτίας του θρησκεύματός τους. Το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα λεκτικής επίθεσης, το 7% έχει δεχθεί επίθεση και το 37% των γυναικών που φορούν μαντίλα υποστηρίζει ότι έχει γίνει στόχος προσβλητικών σχολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή