ΚΟΣΜΟΣ

Επίτροπο το ταχύτερο ζητεί από τη Βρετανία η Φον ντερ Λάιεν

Επίτροπο το ταχύτερο ζητεί από τη Βρετανία η Φον ντερ Λάιεν

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η διορισθείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ορίσει το ταχύτερο δυνατόν επίτροπο στη νέα Κομισιόν. Η μετάθεση του Brexit για τις 31 Ιανουαρίου σημαίνει ότι η Βρετανία, ως μέλος της Ε.Ε., οφείλει να εκπροσωπείται στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, προκειμένου αυτή να συσταθεί σε σώμα.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να στείλει επίτροπο στις Βρυξέλλες, επιμένοντας ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Ενδέχεται, όμως, να υποχωρήσει και να ανανεώσει τη θητεία του τωρινού επιτρόπου Τζούλιαν Κινγκ. Ο Τζόνσον ξεκίνησε χθες επισήμως την προεκλογική εκστρατεία του με μια δήλωση που έγινε πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Telegraph (της οποίας παραμένει αρθρογράφος, σε άδεια άνευ αποδοχών). H δήλωση συνέκρινε τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, οδηγώντας σχολιαστή του BBC να διερωτηθεί αν οι Συντηρητικοί βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε να αναγκάζονται να συγκρίνουν τον αντίπαλό τους με έναν ηγέτη που ευθύνεται για εκατομμύρια δολοφονίες και εκτοπίσεις. 

Ο Κόρμπιν έχει υποσχεθεί να αυξήσει τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων και των πολυεκατομμυριούχων που ζουν στη Βρετανία, οδηγώντας το Συντηρητικό Κόμμα να τον καταγγέλλει για «πογκρόμ». Ο 70χρονος Κόρμπιν, που πέρασε την πολιτική σταδιοδρομία του στο περιθώριο του Εργατικού Κόμματος ως πολύ αριστερός, απάντησε ότι σκοπεύει να είναι «πολύ διαφορετικό είδος πρωθυπουργού». «Οχι ένας πρωθυπουργός που θεωρεί ότι γεννήθηκε για να κυβερνήσει, αλλά ένας πρωθυπουργός που επιζητεί την εξουσία για να τη μοιραστεί – το θέμα δεν είμαι εγώ, είμαστε όλοι», υποστήριξε ο ηγέτης των Εργατικών.

Για τους Συντηρητικούς, το διακύβευμα των εκλογών είναι πιο απλό και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Get Brexit done, δηλαδή «Να γίνει το Brexit».