Κανονικά η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ

Κανονικά η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία, προκειμένου να διευκολύνει τη διαχείριση του προσφυγικού από την πλευρά της Αγκυρας. Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο Μασίετς Ποπόφσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη Διεύρυνση της Ενωσης, οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν σειρά κονδυλίων, που αθροίζονται στα 50 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων θα δαπανηθεί για την ενίσχυση της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ προβλέπονται επίσης μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και για την καλύτερη ένταξή τους στην τουρκική κοινωνία.

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. το διακηρυγμένο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή πόλεων στη βόρεια Συρία με στόχο τη μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία. «Η στρατιωτική επιχείρηση (της Τουρκίας) στη βόρεια Συρία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, δήλωσε ο Ποπόφσκι, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τη συνομιλία, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία αιχμαλώτισε μία εκ των συζύγων του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος εξοντώθηκε πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επιδρομής ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επιδοθεί σε συγκρίσεις για τις αντιδράσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας ύστερα από τα δύο, προφανώς άνισης σημασίας, γεγονότα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι ο Μπαγκντάντι ανατινάχθηκε σε ένα τούνελ και ξεκίνησαν ολόκληρη επικοινωνιακή εκστρατεία γύρω από αυτό. Εμείς αιχμαλωτίσαμε τη σύζυγό του και δεν κάναμε καμιά φασαρία. Επίσης, συλλάβαμε την αδελφή και τον γαμπρό του στη Συρία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προ ημερών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε ανακοινώσει ότι δύο άλλες εκ των συζύγων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν στο τελευταίο κρησφύγετο του ισλαμιστή ηγέτη, κατά την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Στην κουρδική πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας, Τούρκοι στρατιώτες που περιπολούσαν μαζί με Ρώσους, στο πλαίσιο της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν για δημιουργία ασφαλούς ζώνης, έγιναν στόχοι οργισμένων διαδηλώσεων Κούρδων, οι οποίοι εκτόξευσαν πέτρες και αβγά εναντίον των τεθωρακισμένων οχημάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή