ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία

ΗΠΑ: Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν χθες Τετάρτη από την κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τους ενημερώσει -και να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις- εάν ευσταθούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία.

«Με δεδομένα τα διακυβεύματα, ο χρόνος μετράει», τόνισαν οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρσα Μπλάκμπερν και οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ και Τζιν Σαχίν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο.

Τα μέλη αυτά της Γερουσίας είναι ανάμεσα σε εκείνα που διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Στην επιστολή τους τα μέλη της Γερουσίας επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο τουρκικός στρατός επιχειρεί εκτός της συμφωνημένης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικά στρατεύματα ή δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Άγκυρα επιτίθενται σε σύρους κούρδους πολιτοφύλακες κοντά στην Ταλ Ταμρ.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να “καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας” εάν η Τουρκία παραβιάσει τις υποχρεώσεις της», ανέφεραν οι πολιτικοί στην επιστολή τους.

«Τηρώντας αυτή τη θέση, ζητούμε η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για επιβάλλει την εφαρμογή της συμφωνίας της 17ης Οκτωβρίου με σκληρές οικονομικές κυρώσεις» σε περίπτωση αθέτησής της, πρόσθεσαν οι γερουσιαστές, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την έγκριση από το Κογκρέσο σχεδίου νόμου που προβλέπει τέτοιες κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή