Σχεδόν βέβαιη η επανεκλογή του Στογιάνοφ

Σχεδόν βέβαιη η επανεκλογή του Στογιάνοφ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν βέβαιη φαίνεται η επανεκλογή του κύριου Πέταρ Στογιάνοφ στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία την Κυριακή, αν και θα έχει να αντιμετωπίσει δύο ισχυρούς αντιπάλους. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Στογιάνοφ προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστά της τάξης των 35 – 45%. Σημειώνεται ότι παρόλο που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο πρόεδρος κατάφερε να εξασφαλίσει όχι μόνο την υποστήριξη της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων από τους κόλπους της οποίας προέρχεται πολιτικά, αλλά και δύο μικρότερων κομμάτων. Αλλά η πραγματική έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας ήρθε με την απόφαση του πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι να υποστηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του κύριου Στογιάνοφ ως εγγυητή της αταλάντευτης πορείας της Βουλγαρίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στα μάτια της Δύσης. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, εξήγησε ο τέως βασιλιάς και νυν πρωθυπουργός της χώρας την απόφασή του στους ξαφνιασμένους οπαδούς του, οι περισσότεροι από τους οποίους περίμεναν το βασιλικό κόμμα να αναδείξει δικό του υποψήφιο πρόεδρο.

Εντυπωσιακή άνοδος

Ο πρόεδρος των σοσιαλιστών Γεώργι Παρβάνοφ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μπογκομίλ Μπόνεφ διατηρούν κάποιες ελπίδες να πάνε σε δεύτερο γύρο με τον Στογιάνοφ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε ο υποψήφιος «ισχυρός πρόεδρος», όπως αυτοπροβάλλεται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης, Μπόνεφ και ο οποίος έγινε ευρύτατα γνωστός εδώ με τις σφοδρές κατηγορίες για διαφθορά, τις οποίες εξαπέλυσε δημόσια εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Ιβάν Κωστόφ, μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια. Την ίδια τακτική εφαρμόζει, στο μεταξύ, ο κύριος Μπόνεφ στην αντιπαράθεσή του με τον σημερινό πρόεδρο, τον οποίο κατήγγειλε επανειλημμένως για ανεπαρκή αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Αντιδρώντας, ο κύριος Στογιάνοφ αποκάλυψε άκρως απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτική κάλυψη ύποπτων οικονομικών συμφερόντων εκ μέρους του πρώην υπουργού Εσωτερικών. Μάλιστα, ο πρόεδρος φρόντισε να ρίξει την πολιτική του βόμβα στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης των υποψηφίων προέδρων, η οποία έγινε αμέσως υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό θέμα.

Πρόκειται τελικά για τον «πατροπαράδοτο πόλεμο λάσπης», που διεξάγεται κάθε φορά τις παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων στη Βουλγαρία ή μήπως για «δίκαιη αυτοάμυνα», στην οποία κατέφυγε ο πρόεδρος Στογιάνοφ για να αποκρούσει, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τις αλλεπάλληλες συκοφαντικές επιθέσεις του αντιπάλου του; Οι γνώμες των παρατηρητών αλλά και των ψηφοφόρων φαίνονται αρκετά διχασμένες πάνω στο θέμα αυτό. Πάντως, η προεδρική «γιγαντομαχία» δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει το 40 – 50 % των ψηφοφόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις δεν προτίθενται να πάνε στις κάλπες.

Από τη Βουλή

Αραγε χρειάζεται άμεσες προεδρικές εκλογές μια προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην οποία οι αρμοδιότητες του κρατικού άρχοντα είναι αρκετά περιορισμένες από το Σύνταγμα; Ιδού το άλλο ερώτημα που απασχολεί τους παρατηρηρές, ενώ στα πρωτοσέλιδα των διάφορων εντύπων δεσπόζει η πρόταση να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη Βουλή. Εξάλλου, όπως δείχνουν τα πράγματα η χώρα δεν χρειάζεται ούτε καν βουλευτικές εκλογές, αφού όποια κυβέρνηση κι αν βγει πάλι θα κυβερνάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει στο τελευταίο τεύχος της η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Κάπιταλ», σε ειρωνικό σχόλιο αφιερωμένο στο ραγδαίο «ξεφούσκωμα» των φιλόδοξων σχεδίων και των γενναιόδορων προεκλογικών υποσχέσεων για «οικονομικά θαύματα» της κυβέρνησης του Συμεών. Υποσχέσεις που ως διά μαγείας μεταμορφώθηκαν σε άλλα τόσα οικονομικά μέτρα, τα οποία αντιπολίτευση και συνδικάτα χαρακτηρίζουν «αντιλαϊκά».

Πώς θα επηρεάσουν οι εξελίξεις αυτές την έκβαση των προεδρικών εκλογών θα φανεί την Κυριακή ή ίσως την επόμενη, αφού έλαχιστοι πολιτικοί αναλυτές τολμούν να δεσμευτούν με πρόγνωση για το αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών. Επιφυλακτικότητα κατανοητή, ιδιαίτερα ύστερα από τις απροσδόκητες πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην εξουσία τον Συμεών το περασμένο καλοκαίρι.

Οικονομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για τρία δισ. δολάρια, χωρίς να διευκρινιστεί εάν το ποσό εντάσσεται στα 13 δισ. δολάρια του νέου εξωτερικού δανεισμού, που επιδιώκουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, προκειμένου να «κλείσουν μαύρες τρύπες» το 2002. Οι ίδιοι ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία κυμαίνονται στο 59% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι αποδόσειςτων δωδεκάμηνων ομολόγων στο 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή