ΗΠΑ: Εκλογές με μηνύματα για Τραμπ

ΗΠΑ: Εκλογές με μηνύματα για Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν χρόνο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, η αισιοδοξία ενισχύθηκε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έπειτα από τις νίκες τους στις τοπικές εκλογές δύο πολιτειών, οι οποίες ανέδειξαν ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της επιρροής των Ρεπουμπλικανών στη μεσαία τάξη των προαστίων.

Στη Βιρτζίνια, μία από τις Πολιτείες που ταλαντεύονται ιστορικά μεταξύ των δύο κομμάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των προεδρικών αναμετρήσεων, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα της πολιτείας. Μέχρι χθες, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν ισχνές πλειοψηφίες, τόσο στην πολιτειακή Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Πιο οδυνηρό διαγράφεται το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κεντάκι, όπου ο πρόεδρος Τραμπ, σε αντίθεση με τη Βιρτζίνια, είχε εμπλακεί προσωπικά στην εκλογική αναμέτρηση, στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Ματ Μπέβιν. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων, ο Δημοκρατικός Αντι Μπεσίαρ εκλέγεται με διαφορά μόλις 0,4% ή 5.000 ψήφους. Μέχρι χθες το βράδυ, ο Μπέβιν δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, έκανε μάλιστα λόγο για παρατυπίες. Στην προεδρική αναμέτρηση του 2016, ο Τραμπ είχε νικήσει την Κλίντον στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε ομιλία του στο Λέξινγκτον, το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μπέβιν, διαφορετικά οι δημοσιολόγοι θα αποφαίνονταν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «υπέστη προσωπικά τη μεγαλύτερη ήττα στην παγκόσμια Ιστορία». Η αλήθεια είναι ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης είχε καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα αντιπαθής τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ άλλων και λόγω της οξύτατης σύγκρουσής του με τους εκπαιδευτικούς και αρκετά συνδικάτα. Αντίθετα με τον Μπέβιν, άλλοι Ρεπουμπλικανοί που διεκδίκησαν πολιτειακά αξιώματα, όπως εκείνο του εισαγγελέα, κατάφεραν να εκλεγούν.

Παρηγορητική για τους Ρεπουμπλικανούς ήταν και η επικράτησή τους στην πολιτεία του Μισισιπή, όπου ο αντικυβερνήτης Τέιτ Ριβς είχε προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Τζιμ Χουντ. Αλλά και στην τέταρτη από τις πολιτείες όπου διεξήχθησαν τοπικές αναμετρήσεις, το Νιου Τζέρσι, οι Ρεπουμπλικανοί κατέγραψαν κέρδη στην τοπική Βουλή.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να συσσωρεύονται επιβαρυντικά για τον Αμερικανό πρόεδρο στοιχεία, με τις καταθέσεις μαρτύρων στις επιτροπές του Κογκρέσου που διερευνούν το επίμαχο τηλεφώνημά του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανατρέποντας προηγούμενη κατάθεσή του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Γκόρντον Σόντλαντ επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ εκβίασε τον Ζελένσκι ότι θα διακόψει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του, αν δεν ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, με κατηγορίες για διαφθορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή