ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Διαπόμπευση δημάρχου από διαδηλωτές – την έλουσαν με κόκκινη μπογιά και της έκοψαν τα μαλλιά

Βολιβία: Διαπόμπευση δημάρχου από διαδηλωτές – την έλουσαν με κόκκινη μπογιά και της έκοψαν τα μαλλιά

Στη δημόσια διαπόμπευση της δημάρχου μίας μικρής πόλης της Βολιβίας προχώρησε ομάδα διαδηλωτών, αναγκάζοντας την να περπατήσει ξυπόλητη στους δρόμους, καλύπτοντας την με κόκκινη μπογιά και κόβωντας της τα μαλλιά.

Η Πατρίσια Άρτσε, η οποία ανήκει στο κυβερνών κόμμα Mas, υπέστη τον εξευτελισμό από διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, στο πλαίσιο των νέων επεισοδίων που ξέσπασαν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, στις οποίες επανεξελέγη ο Έβο Μοράλες, με ποσοστό 47,08% έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα. Η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «νοθεία».

Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο των οδομαχιών μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που συγκλονίζουν τη λατινοαμερικάνικη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών είχε μπλοκάρει μία γέφυρα στη Βίντο, μία μικρή πόλη της επαρχίας Κοτσαμπάμπα στην κεντρική Βολιβία, κατά τη διάρκεια προεκλογικής κινητοποίησης. Κάποια στίγμη, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες μεταξύ των διαδηλωτών, ότι δύο «σύντροφοι» τους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με οπαδούς του προέδρου Έβο Μοράλες, με αποτέλεσμα μία οργισμένη ομάδα διαδηλωτών να αρχίσει να κατευθύνεται προς το δημαρχείο της πόλης.

Βολιβία: Διαπόμπευση δημάρχου από διαδηλωτές – την έλουσαν με κόκκινη μπογιά και της έκοψαν τα μαλλιά-1
Η αστυνομία παρέλαβε τη δήμαρχο λίγο μετά τη δημόσια διαπόμπευση. REUTERS

Οι διαδηλωτές ήταν πεπεισμένοι ότι η δήμαρχος είχε επιστρατεύσει παρακρατικά στοιχεία, με σκοπό να διαλύσει το «μπλόκο» της γέφυρας, κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για τους δύο προαναφερθέντες θανάτους, ο ένας εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα.

Ενώ λοιπόν το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «φόνισσα, φόνισσα», μερικοί διαδηλωτές με μάσκες στα πρόσωπα τους την πήραν από το δημαρχείο και τη μετέφεραν στη γέφυρα. Εκεί, την ανάγκασαν να γονατίσει, και στη συνέχεια της έκοψαν τα μαλλιά και την έλουσαν με κόκκινη μπογιά. Επίσης, την ανάγκασαν να υπογράψει την παραίτηση της.

Ακόμη, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ορισμένα σημεία του δημαρχείου, μεταξύ των οποίων και στο γραφείο της, ενώ έσπασαν και πολλά τζάμια στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ο Εβο Μοράλες, πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου με ποσοστό 47,08%, έναντι 36,51% του κεντρώου Κάρλος Μέσα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.