Διχασμένοι οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία

Διχασμένοι οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η στάση που πρέπει να τηρήσουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες απέναντι στην AfD διχάζει το κόμμα, καθώς οι πιέσεις από τα ανατολικά κρατίδια γίνονται εντονότερες. Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ παραμένει στη γραμμή του αποκλεισμού κάθε σύμπραξης με την AfD, η οποία όμως έχει δημιουργήσει κοινοβουλευτικά μπλοκ της τάξης του 25% στα περισσότερα ανατολικογερμανικά κρατίδια.

«Σε όλες τις μελλοντικές αναμετρήσεις, θα συνεχίσω να αποκλείω εκ των προτέρων τις ψήφους των πολιτικών της AfD. Στο θέμα αυτό για μένα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία, Μάικ Μόριγκ, στην εφημερίδα Bild. Ποιο ήταν το πρόβλημα με αυτή τη φαινομενικά σαφή δήλωση; Οτι ο Μόριγκ είχε ήδη αφήσει επί ημέρες να κυκλοφορούν φήμες για πιθανή συνεργασία χωρίς να παρεμβαίνει. Στο κρατίδιο αυτό, 17 στελέχη του κόμματος είχαν συντάξει επιστολή με την οποία ζητούσαν να μην αποκλείονται οι συμπράξεις «με όλα τα δημοκρατικώς εκλεγμένα κόμματα».

Στη γειτονική Σαξονία-Ανχαλτ, δύο αντιπρόεδροι των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσαν σε συνδυασμό «του κοινωνικού με το εθνικό», βλέποντας με καλό μάτι ένα άνοιγμα προς την AfD, ενώ ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο, Ινγκο Σενφτλέμπεν, δεν απέκλεισε συνομιλίες με την AfD. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Σαξονία είπε ότι ένας συνασπισμός είναι πιθανός. «Ολο και περισσότεροι πολιτικοί από τη βάση του κόμματος πετούν πέτρες απέναντι στο τείχος που έχει χτίσει το CDU απέναντι στην AfD», σημειώνει το περιοδικό Spiegel. Η χριστιανοδημοκρατική ηγεσία παραμένει αταλάντευτη. Το μόνο που ταιριάζει στην ΑfD είναι «σαφής αποστασιοποίηση και αυστηρός αποκλεισμός», έγραψε o γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Πάουλ Τσίμιακ, στο περιοδικό Spiegel, χαρακτηρίζοντας «ναζιστή» τον επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία, Μπιορν Χέκε, και προειδοποιώντας ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία οδεύει προς μετατροπή σε ξεκάθαρα νεοναζιστικό κόμμα. Μια μέση λύση επιχείρησε να προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπέρχαρντ Φόγκελ, λέγοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορούν μεν να έχουν καμία σχέση με το οπισθοδρομικό και εθνικιστικό πρόγραμμα της AfD, δεν είναι όμως σωστό να αποκλείουν τους ψηφοφόρους πίσω από αδιαπέραστα τείχη. «Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Από τη μία πλευρά να διαχωρίζουν ριζικά τη θέση τους και από την άλλη να μην τρομάζουν τους υποστηρικτές της AfD», σχολίασε το Spiegel. 

Την ίδια στιγμή, μαίνεται στο κόμμα μια παράλληλη διαμάχη για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ, οπότε η διάσκεψη που αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου προβλέπεται ταραχώδης. Ο πρώην σύμμαχος της Μέρκελ, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέντγκεν, δήλωσε στους Τimes της Νέας Υόρκης ότι η Γερμανία είναι «ένα κενό». «Δεν βλέπω ευρωπαϊκή πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είναι ανύπαρκτος, η καγκελάριος γνωρίζει τα πάντα αλλά δεν κάνει τίποτα». Ο Φρίντριχ Μερτς, ο πολιτικός που έχασε πέρυσι τη μάχη για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών από την Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρεμπαουερ, την πολιτικό που είχε επιλέξει η καγκελάριος, επανήλθε εξαπολύοντας δριμεία κριτική προς την Αγκελα Μέρκελ: «Η αδράνεια και η έλλειψη ηγεσίας από την πλευρά της καγκελαρίου έχει τυλίξει τη χώρα σαν ομίχλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή