«Επεσε» η Μαζάρ ι Σαρίφ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδο των δυνάμεών της στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ ανήγγειλε χθες η Βόρεια Συμμαχία, επικαλούμενη νίκη επί των Ταλιμπάν, οι οποίοι παραδόξως και σύμφωνα με τον Ασράφ Ναντεέμ, εκπρόσωπο του πολέμαρχου Μοχάμεντ Ατα, ηττήθησαν με «εντυπωσιακή» ευκολία και ετράπησαν εις φυγήν.

Την «πτώση» του Μαζάρ επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν, οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για «είσοδο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις νότιες περιοχές της πόλης», αφού προηγήθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί των Αμερικανών.

Η αρχική αντίδραση του Πενταγώνου ήταν «περιμένετε να καταλαγιάσει η σκόνη της επίθεσης». Αργότερα ο αντιναύαρχος Κρέιγκ Κουίγκλι, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία για την «τόσο σημαντική και καλοδεχούμενη εξέλιξη στο Μαζάρ».

Το επιβεβαίωσαν

Αμέσως μετά, όμως, Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εισήλθαν στην πόλη. «Οι μάχες συνεχίζονται, στην πραγματικότητα όμως οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν σε μπουλούκια το Μαζάρ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Τόνι Μπλερ σε δηλώσεις του διαπίστωσε συνέχιση της δυναμικής, «όπως αποδεικνύει η προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας στο εσωτερικό του Μαζάρ και γύρω από αυτό», προβλέποντας νίκη.

Η άλωση της πόλης άρχισε από τις νότιες περιοχές και φαίνεται ότι συνεχίζεται κατά στάδια από συνοικία σε συνοικία, αν πιστέψει κανείς τον κ. Ναντέεμ, που έκανε δηλώσεις τηλεφωνικώς, ευρισκόμενος στο Νταρ ε Σουφ, 80 χλμ. από το Μαζάρ.

Από την πλευρά του ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Ρασίντ Ντοστούμ και άρχων του Μαζάρ έως την κατάληψή του από τους Ταλιμπάν το 1998, οπότε διέφυγε στην Τουρκία, σε δηλώσεις του στο CNN Turk ανέφερε ότι η Συμμαχία κατέλαβε την πόλη σε διάστημα 30 μόνο λεπτών. «Ναι τα πήραμε όλα και το αεροδρόμιο», είπε θριαμβευτικά, μιλώντας από δορυφορικό τηλέφωνο στην κορυφή παρακείμενου προς την πόλη λόφου.

Την είδηση της πτώσης του Μαζάρ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της σιιτικής φράξιας που μετέχει στην προέλαση των δυνάμεών της αντιπολίτευσης, ενώ άλλος πολέμαρχος, ο διοικητής Μουχακίκ ανέφερε ότι 7.000 με 8.000 άνδρες έλαβαν μέρος στη μάχη. Τέλος έγινε γνωστό ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη.

Οπως όμως εξήγησε ο Ναντεέμ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διέσπασαν τις εχθρικές γραμμές, χθες, στη γέφυρα του Πουλ ε Ιμάμ Μπουκρί, στις νότιες παρυφές της πόλης, κατέλαβαν το αεροδρόμιο και εισέβαλαν στην πόλη, η οποία έμοιαζε εγκαταλελειμμένη. Ο εκπρόσωπος του πολέμαρχου Ατα περιέγραψε την κατάληψη του Μαζάρ ι Σαρίφ από τηλεφώνου και ενώ εκείνος βρισκόταν στη Νταρ ε Σουφ, σε απόσταση 80 χλμ από την πόλη. Ο στρατηγός Ντοστούμ, πρωταγωνιστής της αντίστασης κατά των Σοβιετικών και μετέπειτα άσπονδος εχθρός του δολοφονηθέντος πρόσφατα Τατζίκου πολέμαρχου Μασούντ Σαχ περιέγραψε την κατάσταση προς το Ασοσιέιτεντ Πρες από παρακείμενο στο Μαζάρ λόφο και μιλώντας σε δορυφορικό τηλέφωνο.

«Προχωρούμε τμηματικά από γειτονιά σε γειτονιά. Εχουμε απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους διοικητές μας να αποφύγουν οποιαδήποτε πράξη αντιποίνων και αντεκδίκησης και ο διοικητής Ατα έχει ήδη εξαγγείλει αμνηστία για όλους τους κατοίκους του Μαζάρ που συνέπραξαν με τους Ταλιμπάν ή τους υποστήριξαν», ανέφερε ο Ναντεέμ, υπονοώντας ενδεχομένως τη μαζική φυγή, όχι μόνο των Ταλιμπάν, αλλά και του πληθυσμού της πόλης.

Εάν όντως εξασφαλιστεί ο έλεγχος του Μαζάρ, η νίκη της Βόρειας Συμμαχίας και κυρίως των ΗΠΑ θα αλλάξει τον ρουν των εξελίξεων. Εκτός του ότι το Μαζάρ είναι ιερή πόλη των μουσουλμάνων και σύμβολο κυριαρχίας και κόμβος των οδικών αρτηριών που συνδέουν το βόρειο Αφγανιστάν με την Καμπούλ και με τον Νότο, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να εδραιώσουν γέφυρα πολλαπλής επικοινωνίας με το Ουζμπεκιστάν, θα διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κεντρική Ασία προς το Αφγανιστάν και την ελεύθερη διέλευση στρατευμάτων της συμμαχίας στην περιοχή.

Αγκάθι στην όλη υπόθεση θεωρούνται οι προαιώνιοι ανταγωνισμοί και έχθρες μεταξύ φατριών προερχόμενων από το Ουζμπεκιστάν και το ελεγχόμενο από τους Ρώσους Τατζικιστάν, με πολέμαρχους που συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Εκτός από το Μαζάρ, σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν χθες στα βόρεια της Καμπούλ και στο Κανταχάρ, φέουδο του μουλά Ομάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή