Κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στη Σερβία

Κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στη Σερβία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγορά ενός εξελιγμένου ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων, που πιθανώς να πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Σερβίας, επρόκειτο να συζητήσει Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στο Βελιγράδι.

Το ειδησεογραφικό σερβικό πρακτορείο Beta μετέδωσε χθες ότι ο Τόμας Ζαρζέκι, απεσταλμένος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ασφάλειας και Μη διάδοσης Πυρηνικών Εξοπλισμών, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμενόταν να συζητήσει με Σέρβους αξιωματούχους τη συμμόρφωση με τις ενδεχόμενες κυρώσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία, ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την αμερικανική πρεσβεία.

Η Σερβία αγόρασε πρόσφατα τους ρωσικούς εκτοξευτήρες του αντιπυραυλικού συστήματος Pantsir και η παράδοσή τους αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες. Τα τελευταία χρόνια, το Βελιγράδι προμηθεύθηκε από τη Ρωσία ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη MiG 29, ελικόπτερα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ωστόσο, η ανησυχία των ΗΠΑ γιγαντώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Ρωσία απέστειλε στη Σερβία το πυραυλικό  σύστημα S-400 και τους εκτοξευτήρες Pantsir, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, κίνηση που υπεδείκνυε σαφώς τη βούληση της Μόσχας να διατηρήσει τον παραδοσιακό της σύμμαχο τη στιγμή που η Σερβία αναζητεί σύνδεση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στη Σερβία-1

O Aμερικανός απεσταλμένος Τόμας Zαρζέκι συναντήθηκε χθες με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι η Σερβία κινδυνεύει με κυρώσεις εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία για τους εξοπλισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, το Βελιγράδι κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο τιμωρητικών μέτρων, όπως είναι η άρνηση αδειών εισόδου και παραμονής (βίζα) και η άρνηση πιστοποιητικών εξαγωγής.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους να μη φοβούνται την επιβολή ευρέων κυρώσεων, αναλόγων με αυτές που είχαν επιβληθεί το 1990 κατά τη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια.

«Οταν οι ΗΠΑ αποφασίζουν για την επιβολή τέτοιων κυρώσεων, στην πραγματικότητα τις ασκούν εναντίον ενός ατόμου ή μιας εταιρείας, όχι ενός ολόκληρου έθνους», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή