ΚΟΣΜΟΣ

Ιβάνκα Tραμπ: Αδιάφορο ποιος είναι ο πληροφοριοδότης

gkat_10_0911_page_1_image_0007
09s9ivan10

Η κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, διαφοροποιήθηκε χθες από τον πατέρα της, υποστηρίζοντας ότι η ταυτότητα του πληροφοριοδότη που κατήγγειλε τη συναλλαγή του Λευκού Οίκου με τον Ουκρανό πρόεδρο δεν έχει σημασία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι λάβρος κατά του πληροφοριοδότη, του οποίου ζητεί την αποκάλυψη.

«Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα αλλά και οι προθέσεις του» δήλωσε η Τραμπ, της οποίας ο ρόλος στον Λευκό Οίκο είναι ισχυρός αλλά αδιευκρίνιστος. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για πιθανή παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη για το θέμα αυτό ξεκινούν στις 13 Νοεμβρίου, την ημέρα που αναμένεται στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η Ιβάνκα Τραμπ υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία είναι μια προσπάθεια «να ανατραπούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016», ενώ προχώρησε σε αμφιλεγόμενους ιστορικούς παραλληλισμούς.

«Αυτή η εμπειρία δεν είναι κάτι καινούργιο που αφορά μόνο τον πατέρα μου. Την ίδια εμπειρία είχαν οι περισσότεροι» είπε, αναφερόμενη στον πρόεδρο Τζέφερσον. «Και ο Αβραάμ Λίνκολν περιστοιχιζόταν από ανθρώπους που ήταν πρώην πολιτικοί αντίπαλοί του», προσέθεσε η προεδρική κόρη. «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται». O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γκόρντον Σόντλαντ, κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στο Κογκρέσο ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία «πάγωσε», καθώς οι ΗΠΑ ζητούσαν ως αντάλλαγμα από την ουκρανική κυβέρνηση να ανοίξει έρευνες για την εταιρεία φυσικού αερίου Burrisma, ουσιαστικά για τον γιο του πολιτικού των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος λάμβανε υψηλή αμοιβή από την επιχείρηση. Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον Σόντλαντ, ο οποίος ωστόσο, είχε συνεισφέρει 1 εκατ. δολ. στην εκστρατεία για την εκλογή του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ προσέθεσε ότι θα έδινε ευχαρίστως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επίμαχης συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά δεν το κάνει «γιατί θα αποτελέσει κακό προηγούμενο».