«Μίνι» Aραβική Aνοιξη συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή

«Μίνι» Aραβική Aνοιξη συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη εκδοχή του κινήματος της Αραβικής Ανοιξης του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων σε Λιβύη και Τυνησία, αλλά και στη στρατιωτική δικτατορία στην Αίγυπτο και στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, βιώνουν εσχάτως το Ιράκ, ο Λίβανος και η Αλγερία. Αυτή τη φορά, όμως, τα συγκεκριμένα κινήματα τροφοδοτούνται εν μέρει από την ενίσχυση της επιρροής του Ιράν σε Ιράκ και Λίβανο και τις ανησυχίες που αυτό προκαλεί για την εθνική κυριαρχία στους διαδηλωτές. Στην Αλγερία, η εμμονή της γενιάς του πολέμου της ανεξαρτησίας να παραμείνει στην εξουσία οδήγησε τον στρατό να αποσύρει αθόρυβα την εμπιστοσύνη του στο καθεστώς Μπουτεφλίκα, απελευθερώνοντας το «τζίνι» των διαδηλώσεων και επιτρέποντας τη μερική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού μέσα από προσχηματικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, ένα μήνα μετά την έναρξη των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον του ιρανικού προξενείου στην ιερή πόλη των σιιτών, Κερμπάλα, υψώνοντας ιρακινές σημαίες και πετώντας βόμβες μολότοφ με στόχο το κτίριο. Σύμφωνα με τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, Λαϊκές Μονάδες Κινητοποίησης, πίσω από το κύμα αντι-ιρανικών ταραχών κρύβονται η Δύση και οι σύμμαχοί της στην περιοχή, όπως το Ισραήλ.

Η ενίσχυση της ιρανικής επιρροής την τελευταία δεκαετία, όμως, κάνει τη νεολαία στο Ιράκ και στον Λίβανο να θεωρεί την Τεχεράνη εξίσου υπεύθυνη για την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά και την κρατική βία, όσο και τις τοπικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal. Στην Αλγερία, όπου η ιρανική επιρροή είναι αμελητέα, η νεολαία εκμεταλλεύθηκε την κατάρρευση της υγείας του προέδρου Μπουτεφλίκα για να τον εξωθήσει σε παραίτηση και να εκκαθαρίσει τον στενό του κύκλο, πάντα με τις ευχές του στρατού, ο οποίος συνεχίζει να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα.

Σε πρόσφατες διαδηλώσεις στο κέντρο της Βαγδάτης, Ιρακινοί έκαψαν αφίσες με τη μορφή του αγιατολάχ Χαμενεΐ και πέταξαν παπούτσια πάνω σε φωτογραφίες του διάσημου διοικητή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί. Οι διαδηλωτές στον Λίβανο δεν αρκέστηκαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι, εκδηλώνοντας την οργή τους κατά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, του στενότερου συμμάχου της Τεχεράνης στην περιοχή.

Το Ιράν ανησυχεί για το κύμα διαδηλώσεων σε Ιράκ και Λίβανο, με την Τεχεράνη να σπεύδει την τελευταία εβδομάδα να στηρίξει έμπρακτα τους συμμάχους της. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μαχντί απέσυρε έτσι την πρότασή του να παραιτηθεί, ύστερα από θυελλώδη σύσκεψη με τον επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγό Σουλεϊμανί. Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, που ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Τεχεράνης στο Ιράκ, όπως ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλι Σιστανί, προειδοποίησε ότι «καμία διεθνής ή περιφερειακή παράταξη» δεν πρέπει να αναμειχθεί στη βούληση του ιρακινού λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή