Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ο Έβο Μοράλες – ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας στην εξουσία από το 2006 – ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή το βράδυ αφού έγινε σαφές πως είχε απολέσει την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες. 

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του-1

Ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ένα «πραξικόπημα» της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του-2

Αστυνομικοί διαδηλώνουν κατά του Μοράλες και  πανηγυρίζουν την παραίτηση του προέδρου

Νωρίτερα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας».

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Μοράλες, παραιτήθηκε και η  πρόεδρος της Γερουσίας, Αντριάνα Σαλβατιέρα, ενώ η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου.

 

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες – πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης – ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου.

«Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις. Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

Ενταλμα σύλληψης κατά του Μοράλες

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στη Σάντα Κρους η οποία πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις εναντίον του σοσιαλιστή πολιτικού μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ψάχνει να συλλάβει τον Μοράλες. «Επιβεβαιώθηκε! Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Μοράλες! Η αστυνομία και ο στρατός τον ψάχνουν στην Τσαπαρέ», ανέφερε μέσω Twitter ο Καμάτσο.

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του-3

Ο Έβο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψή του από την αστυνομία αλλά και το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή στο Twitter.

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες – Κατήγγειλε σχέδιο για τη σύλληψή του-4

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του παραιτηθέντος προέδρου. 

Αντιδράσεις από τις χώρες της Λατινική Αμερικής – Άσυλο στον Μοράλες προσφέρει το Μεξικό.

Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα», όπως και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα».

«Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή