Συνάντηση Μέρκελ – Κόντε για μεταναστευτικό

Συνάντηση Μέρκελ – Κόντε για μεταναστευτικό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ μετέβη χθες στη Ρώμη για γεύμα εργασίας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε με θέμα το μεταναστευτικό. Η Μέρκελ επρόκειτο να παρουσιάσει στον Κόντε τις νέες ιδέες τής επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γύρω από το ζήτημα αυτό. Η καγκελάριος αναζητεί τρόπους καλύτερης κατανομής των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν ανακοινώσεις. 

Η καγκελάριος έφθασε στη Ρώμη έχοντας κλείσει το εσωτερικό μέτωπο διαφωνιών που απειλούσε να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησής της. Το βράδυ της Κυριακής, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της βασικής σύνταξης, το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αναγορεύσει σε κεντρική επιδίωξή τους. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούσαν έναν συμβιβασμό στο θέμα των συντάξεων προκειμένου να αποφευχθεί μια κυβερνητική κατάρρευση, που θα οδηγούσε σε νέες, ανεπιθύμητες και για τα δύο κόμματα εκλογές την άνοιξη. Με βάση τον συμβιβασμό, η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει 32 χρόνια υπηρεσίας, όπως ζητούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είναι υποψήφιος για τη συμπροεδρία του κόμματος στις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος του μήνα, ενώ αντίπαλός του είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Παρουσιάζοντας στο κόμμα τη συμφωνία γύρω από τις συντάξεις, ο Σολτς επιδίωξε να απαντήσει στην εξ αριστερών πρόκληση που συνιστά η υποψηφιότητα Βάλτερ-Μπόργιανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή