Βρετανία: O Φάρατζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τζόνσον

Βρετανία: O Φάρατζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τζόνσον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αφού παρέστησε τον δύστροπο επί μία εβδομάδα, ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε χθες ότι το κόμμα του δεν θα παρουσιάσει υποψηφίους στις 317 έδρες που κατέχει το Συντηρητικό Κόμμα, ευνοώντας την επανεκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Στους κόλπους των οπαδών της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει αντίστοιχη σύμπνοια. «Δεν έχω καμία μεγάλη αγάπη για τους Συντηρητικούς, αλλά βλέπω ότι δίνοντας μια ευκαιρία στον Μπόρις και σταματώντας τους φανατισμένους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που θέλουν ακόμη και να ανακαλέσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μάλλον εμποδίζουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα», είπε ο Φάρατζ, αρνούμενος να αποκαλύψει ποια ανταλλάγματα διαπραγματευόταν στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο επικεφαλής του κόμματος Brexit δήλωσε ότι αυτό που τον έκανε να αλλάξει άποψη ήταν η διαβεβαίωση του Τζόνσον ότι δεν θα δεχθεί άλλη παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος του 2020. Η λήξη της μεταβατικής περιόδου θεωρείται η πραγματική ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αφού, όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος, η Βρετανία θα βρίσκεται μεν εκτός Ε.Ε., αλλά θα ισχύει εν πολλοίς το τωρινό καθεστώς. «Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε., που ήταν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με ένα ήπιο Brexit, όταν ανακαλύψουν ότι η συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit είναι τόσο σκληρή, ώστε γίνεται αποδεκτή ακόμη και από τον Νάιτζελ Φάρατζ», σχολίασε ο Συντηρητικός βουλευτής Νικ Μπόουλς.

«Πριν από μία εβδομάδα, ο Τραμπ είπε στον Φάρατζ να συμμαχήσει με τους Συντηρητικούς. Σήμερα, η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε», σχολίασε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να εξέλθει η Βρετανία από την Ε.Ε. με τρόπο που να παραδίδει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας σε αμερικανικές εταιρείες. Η ανακοίνωση ότι το κόμμα Brexit θα είναι υποψήφιο μόνο σε έδρες που εκλέγουν Εργατικούς οδήγησε χθες σε άνοδο της στερλίνας, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν πιθανότητες 75% στον Τζόνσον να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή