Παραίτηση του Εβο Μοράλες υπό την πίεση του στρατού

Παραίτηση του Εβο Μοράλες υπό την πίεση του στρατού

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑ ΠΑΖ. Ταραχές ξέσπασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, υπό την πίεση του στρατού. Μιλώντας την Κυριακή, ο Μοράλες έκανε λόγο για «πραξικόπημα» εις βάρος του και κατήγγειλε πως οπαδοί της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στο σπίτι του και το λαφυραγώγησαν.

Την ίδια ώρα, το στέλεχος της αντιπολίτευσης και πανεπιστημιακός Ουόλντι Αλμπαρασίν ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οπαδοί του Μοράλες εισέβαλαν στο σπίτι του και το πυρπόλησαν. Ο Μοράλες διέφυγε σε μυστική τοποθεσία, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού πρότεινε να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, επισημαίνοντας ότι η Πόλη του Μεξικού θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Λα Παζ, ενώ το «στρατιωτικό πραξικόπημα» εναντίον του Μοράλες κατήγγειλε και η Μόσχα. Την παραίτηση του Μοράλες ακολούθησαν οι παραιτήσεις του αντιπροέδρου και πολλών συμμάχων του Βολιβιανού προέδρου, προκαλώντας κενό εξουσίας. Η ένταση είχε κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Εβο Μοράλες για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές. Η Βουλή αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συνταγματικής λύσης και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών αναφέρει ότι οι αμφιλεγόμενες εκλογές της 20ής Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν και να επαναληφθούν, καθώς οι παρατηρητές της Οργάνωσης διαπίστωσαν «σαφείς ενδείξεις» νοθείας αμφισβητώντας τη νίκη του Μοράλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή