Μηνύματα των ΗΠΑ προς Αγκυρα

Μηνύματα των ΗΠΑ προς Αγκυρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες προσπάθειες μείωσης των τριβών μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας κατέβαλαν χθες αξιωματούχοι των δύο χωρών, ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε το ΝΑΤΟ, απαντώντας στην πολύκροτη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Συμμαχίας. «Πιστεύω πραγματικά στο μέλλον του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Υπάρχουν επίσης αξίες όπως η Ε.Ε., υπάρχει αυτό το πλαίσιο για προστασία των αξιών μας, της ειρήνης, της σταθερότητας, πιστεύω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, έπλεκε το εγκώμιο της Αγκυρας για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον «θα κάνει τα μέγιστα» προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στη Συμμαχία. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα είναι καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει την κατηγορηματική αντίθεση της κυβέρνησής του στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα. «Δεν υπάρχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ για τους S-400», είπε ο Ο’ Μπράιεν, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι θα υποστεί κυρώσεις αν δεν αναιρέσει την επίμαχη απόφασή της. «Οι κυρώσεις θα εγκριθούν από το Κογκρέσο με συντριπτική δικομματική πλειοψηφία και η Τουρκία θα νιώσει τις επιπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απέλαση τζιχαντιστών

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα απέλασε χθες δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ένα Γερμανό και έναν Αμερικανό, ενώ προανήγγειλε την απέλαση άλλων 23, ευρωπαϊκής καταγωγής, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Προ ημερών, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 1.201 μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές, προσθέτοντας ότι στρατεύματα της χώρας του συνέλαβαν 287 τζιχαντιστές στη Συρία. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε κατηγορήσει τη Βρετανία και την Ολλανδία ότι ανακάλεσαν την υπηκοότητα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να αρνηθούν να τους παραλάβουν στη συνέχεια, και προειδοποίησε πως η Αγκυρα θα τους απελάσει,  παρ’ όλα αυτά. «Δεν είμαστε ξενοδοχείο για οποιασδήποτε υπηκοότητας μέλη του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Σοϊλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή