Τσεχία: Τριάντα χρόνια από τη Βελούδινη Επανάσταση

Τσεχία: Τριάντα χρόνια από τη Βελούδινη Επανάσταση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η  Κυριακή 17 Νοεμβρίου, Hμέρα του Αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, η οποία έχει οριστεί ως εθνική εορτή στην Τσεχία, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα μνήμης για τη χώρα, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της συμπλήρωσης 30 ετών από τη Βελούδινη Επανάσταση, την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας που κατέληξε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Η Βελούδινη Επανάσταση ξεκίνησε το 1989, όταν το καθεστώς προσπάθησε να καταστείλει τις ειρηνικές διαδηλώσεις χιλιάδων φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράγα, προκειμένου να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Σπουδαστών. Οι προσπάθειες καταστολής οδήγησαν στη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων σε τσεχικές και σλοβακικές πόλεις, καταλήγοντας στη δημιουργία της πρώτης μη κομμουνιστικής κυβέρνησης στη χώρα ύστερα από τέσσερις δεκαετίες, με πρόεδρο τον Βάτσλαβ Χάβελ.

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού, εκατοντάδες τουρίστες επισκέφθηκαν το Μουσείο Πυρηνικών Εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου, κοντά στο χωριό Μισόφ. Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα καταφύγιο με το κωδικό όνομα Javor 51, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε από τους Σοβιετικούς για να φυλαχθούν πυρηνικά όπλα κατά την ψυχροπολεμική περίοδο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Hμέρας του Αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, προγραμματίστηκαν πλήθος άλλες εκδηλώσεις, ανάμεσά τους και η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές της Βελούδινης Επανάστασης», όπου παρουσιάζονται φωτογραφικά στιγμιότυπα που έχουν απαθανατίσει τα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας. Την έκθεση διοργανώνει το τσεχικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (CTK) σε πεζόδρομο του κέντρου της πρωτεύουσας της Τσεχίας, Πράγας. Περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες, τόσο από τα αρχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου όσο και από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ενώ θα διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Το σλοβακικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (TASR) δάνεισε από τα αρχεία του φωτογραφίες από τα αντίστοιχα γεγονότα της εποχής στη Σλοβακία.

Ωστόσο, η Βελούδινη Επανάσταση καταγράφεται όχι μόνο μέσα από φωτογραφίες, αλλά και σε πόστερ, φυλλάδια και πινακίδες εκείνης της περιόδου. Ακόμη, περίοπτη θέση ανάμεσα στα εκθέματα έχει μια σειρά φωτογραφιών που απαθανατίζουν τον πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή