Ρίτσαρντ Περλ: Πρέπει να χτυπήσουμε το Ιράκ

Ρίτσαρντ Περλ: Πρέπει να χτυπήσουμε το Ιράκ

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πρέπει να διευρύνουν την πολεμική εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας εξαπολύοντας επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά και εναντίον στόχων που βρίσκονται σε άλλες χώρες, υποστηρίζει το ιδεολογικό «γεράκι» του Πενταγώνου, ο διευθυντής του συμβουλίου αμυντικής πολιτικής του υπουργείου Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ, που τάσσεται υπέρ της μονομερούς ενεργοποίησης των ΗΠΑ απορρίπτοντας την έννοια της διεθνούς συμμαχίας που έχει οικοδομήσει και προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Να δράσουμε πριν

από τον Σαντάμ

«Πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την εκστρατεία κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, διότι εάν τον αφήσουμε στην εξουσία με την υποστήριξη που δίνει στους τρομοκράτες και τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, θα αναλάβουμε έναν κίνδυνο που δεν μπορούμε να αντέξουμε», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Περλ σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι εάν μπορούμε να συλλέξουμε αποδείξεις που να συνδέουν τον Σαντάμ με την Αλ Κάιντα και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Μπορούμε. Ομως, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι έκανε στο παρελθόν, αλλά τι είναι σε θέση να κάνει στο μέλλον. Διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα και εργάζεται προς την κατασκευή πυρηνικών, τα οποία θα αποκτήσει. Μισεί τις ΗΠΑ και έχει γνωστούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μιλώντας στην «K» ο κ. Περλ προτείνει τη δική του απάντηση την οποία και εξηγεί: «Εάν καταστρέψουμε τους Ταλιμπάν και πάμε για τον Σαντάμ Χουσεΐν, όπως νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, τότε υπάρχει μια λογική πιθανότητα και άλλοι να αποφασίσουν ότι η υποστήριξη της τρομοκρατίας έχει τεράστιο κόστος και προσφέρει ελάχιστα οφέλη. Και τότε το πρόβλημα θα περιορισθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα».

Οι σχετικές τοποθετήσεις του κ. Περλ, που γίνονται μάλιστα δημόσια, αποκαλύπτουν πέρα από κάθε αμφιβολία τη διελκυστίνδα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους. Οι υποστηρικτές της μετριοπαθούς γραμμής του υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλούν για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της διεθνούς συμμαχίας και στο πλαίσιο αυτό είναι πρόθυμοι να λάβουν -έως έναν βαθμό- υπόψη τους τις ευαισθησίες και τα αιτήματα των συμμάχων. Εξηγούν δε ότι για να είναι αποτελεσματική η πολυμέτωπη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει αυτή να γίνει σε συνδυασμό με τις αστυνομικές και τραπεζικές Αρχές δεκάδων κρατών, παράμετρος που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη της διεθνούς συμμαχίας.

Από την άλλη, οι «σκληροί» του Πενταγώνου, με καθοδηγητές τον αναπληρωτή υπ. Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς και τον κ. Περλ, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη καμία άλλη χώρα και πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους στην εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στον κόσμο. Η ψυχρή στρατηγική ανάλυση του κ. Περλ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Κάποτε οι ΗΠΑ έχαιραν σεβασμού εν μέρει λόγω του φόβου που προκαλούσαν. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεχθήκαμε την επίθεση. Ετσι, χρειάζεται να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου όλοι θα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ επικίνδυνο να επιτεθούν κατά των ΗΠΑ. Και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να καταστρέψουμε τους Ταλιμπάν ολοσχερώς, έτσι ώστε τα άλλα καθεστώτα που υποθάλπουν τη διεθνή τρομοκρατία να κοιτάξουν τι συνέβη στο Αφγανιστάν και να αλλάξουν την πολιτική τους».

Ο κ. Περλ απορρίπτει με απόλυτο τρόπο την έννοια της διεθνούς συμμαχίας την οποία θεωρεί ήσσονος σημασίας στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. «Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς τι είναι αυτή η συμμαχία. Δεν γνωρίζω ποια είναι τα κριτήρια για συμμετοχή σε αυτή. Πώς εισέρχεται κανείς σε αυτή και πώς αποχωρεί εάν διαφωνεί; Γεγονός είναι πως δεν υπάρχει συμμαχία. Πρόκειται βασικά για όλα τα μέλη του ΟΗΕ, μείον τον Σαντάμ Χουσεΐν. Και ίσως κάποιες άλλες χώρες. Συμφωνώ ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που αισθάνονται ότι τα συμφέροντά τους συμβαδίζουν με τα δικά μας. Σε ποιο βαθμό μένει να φανεί. Αλλά τελικά οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν δεχθεί μια βάναυση επίθεση και βρίσκονται σε πόλεμο με τους τρομοκράτες που μας κτύπησαν. Αρα, εναπόκειται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν πώς θα αμυνθούν και θα προστατεύσουν τον εαυτό τους. Εάν άλλες χώρες επιθυμούν να μας ακολουθήσουν είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά εάν δεν θέλουν να το κάνουν, τότε απλά θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Αλλωστε, από πρακτική άποψη ήδη κάνουμε τα περισσότερα μόνοι μας. Η ιδέα της συμμαχίας και η έμφαση που δίνεται σε αυτή είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη, διότι από τη στιγμή που τελειώσουμε με τους Ταλιμπάν και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, που δεν έχουν καμία συμπάθεια σε κανένα μέρος του κόσμου, η συμμαχία δεν θα υποστηρίξει μια συνολική επίθεση εναντίον όλων των τρομοκρατικών στόχων που αποτελούν το κλειδί για την προστασία των Αμερικανών πολιτών. Και τελικά είναι ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της, είτε θέλουν να μας βοηθήσουν άλλες χώρες είτε όχι».

Δεν έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα στο θέμα της τρομοκρατίας

Γνώστης των ελληνοτουρκικών και φίλος της Αγκυρας από τη θητεία του ως βοηθός υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Ρέιγκαν τη δεκαετία του ’80, ο κ. Περλ, απαντώντας σε ερωτήσεις της «K» δεν διστάζει να απορρίψει ουσιαστικά τις ενστάσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι εάν η χώρα αυτή είναι αντίθετη σε μια επίθεση κατά του Ιράκ θα πρέπει να πεισθεί να αλλάξει γνώμη.

– Υποστηρίζετε την επίθεση κατά του Ιράκ αλλά η Τουρκία είναι αντίθετη.

– Ελπίζω πως όταν αποφασίσουμε να επιτεθούμε κατά του Σαντάμ Χουσεΐν για να τον ανατρέψουμε, η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ιδίας αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Θα χρειασθεί λοιπόν να πείσουμε τους Τούρκους φίλους μας, και η ικανότητά μας να το κάνουμε θα εξαρτηθεί από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε. Αυτό που οι Τούρκοι δεν θα δεχθούν είναι μια περιορισμένη προσπάθεια για ανατροπή του Σαντάμ. Εάν δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με σοβαρότητα και είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο, τότε νομίζω ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει.

– Η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε τη βάση του Ιντσιρλίκ.

– Εάν μας επιτρέψουν τη χρήση της βάσης στο Ιντσιρλίκ η όλη επιχείρηση θα είναι πολύ πιο εύκολη, αλλά δεν νομίζω ότι η χρήση της θα είναι καθοριστική, ούτε καν απαραίτητη. Διαθέτουμε όλες τις δυνατότητες για να κινηθούμε σε μεγάλες αποστάσεις με αποτελεσματικότητα και να κτυπήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

– Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της Ελλάδας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τρομοκρατίας;

– Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία οι ελληνικές Αρχές δεν έδιναν τη δέουσα προσοχή (careless) στη δράση τρομοκρατών στο ελληνικό έδαφος. Δεν πιστεύω ότι ισχύει αυτό σήμερα. Δεν έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα, και φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με κράτη που υποθάλπουν τρομοκράτες. Η Ελλάδα δεν κάνει κάτι τέτοιο και θα με σόκαρε εάν συνέβαινε αυτό.

– Πώς θα επηρεάσει ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

– Αναζητούμε πάντα ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν δυο χώρες που είναι φίλες μας και σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να γίνουν και φίλες μεταξύ τους. Η απάντηση λοιπόν είναι ναι ελπίζω ότι η συνεργασία μας αυτή κατά της διεθνούς τρομοκρατίας θα συμβάλλει και στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Ποιος είναι ο Ρίτσαρντ Περλ

Ο Ρίτσαρντ Περλ είναι διευθυντής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς θεωρείται από τους «σκληρούς» του Πενταγώνου. Τη δεκαετία του ’80 διετέλεσε βοηθός υπουργός Αμυνας επί κυβερνήσεως Ρέιγκαν. Γνώστης των ελληνοτουρκικών θεωρείται φίλος της Αγκυρας.

Λάντεν: Θα ρίξω πυρηνικά, εάν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή